Műtősök perelték be a sátoraljaújhelyi kórházat

Vágólapra másolva!
Beperelte a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház vezetését a sebészet és a szülészet tizenhét műtőse. A dolgozók elmaradt ügyeleti díjukat és pihenőnapjaikat követelik. A kórház igazgatója szerint a műtősök azért perelnek, mert a kórházban megváltozott az ügyeleti rendszer, amely számukra több munkát, de kevesebb jövedelmet jelentett.
Vágólapra másolva!

Beperelte a munkaügyi bíróságon a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház vezetését a sebészet és a szülészet tizenhét műtőse. A dolgozók szerint az általuk megjelölt időszakra a kapott juttatás helyett kiemelt ügyeleti díj járt volna, valamint perelnek azért is, mert szerintük hosszú időn keresztül nem biztosítottak a pihenőnapon végzett ügyelet után másik pihenőnapot. A pereskedő dolgozók nem akartak nyilatkozni.

Az ügy előzményeiről és alakulásáról Antal Gabriella a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház igazgatója elmondta: a per három pillérre épül, az egyik, hogy a dolgozók három évre visszamenőleg szeretnék megkapni azt az összeget, amelyet a törvényben megengedett havi hat alkalom fölött ügyeletben töltöttek. Úgy vélik, az akkor megkapott jövedelem helyett nekik ezekre az alkalmakra kiemelt díjazás járt volna, tehát a különbözetre tartanak igényt.

A másik követelés a pihenőnapokon végzett ügyeletek után járó pihenőnapokra vonatkozik. Ezt egy "kockás füzetben" vezették, és van amikor nem egyeznek a füzetben és a jelenléti íven szereplő adatok - tette hozzá. A feljelentés harmadik pontja az az európai bírósági döntés, amelynek értelmében az ügyeletet rendes munkaidőnek kell elszámolni. Ennek alapján perek sorozata indult el a perek sorozata. Az igazgató ugyanakkor hozzátette: ha ehhez a döntéshez tartják magukat, akkor viszont megszegik a szintén jogharmonizációra épített munkatörvénykönyvet, amely szerint senki sem dolgozhat heti hatvan óránál többet.

A kórház igazgatója szerint a műtősök azért perelték be a kórházat, mert az intézményben megváltozott az ügyeleti rendszer, amely számukra több munkát, de kevesebb jövedelmet jelentett. A sátoraljaújhelyi szülészet és a sebészet külön ügyeleti rendszerrel működött, a szülészeten azonban szinte alig történt valamilyen esemény, ügyeleti időben a műtő kihasználtsága szinte mindig egy százalék alatt maradt, ezzel szemben a sebészeten jóval többet kellett dolgozni, ráadásul a díjazás mindkét ügyeletért ugyanannyi volt. A nagy költségek és az egyenlő feladatelosztás miatt döntöttünk úgy, hogy az ügyeletet összevonjuk, és a tavalyi év végén úgy tűnt, zökkenőmentesen megtörtént az átszervezés. Ezt követően két nappal érkezett meg a levél a bíróságról, hogy a dolgozók beperelték a kórházat - mondta Antal Gabriella.

Idén január középtől megszűnt az ügyeleti rendszer, az összes közalkalmazott három műszakban, heti negyven órában dolgozik a kórházban, nincs ügyeleti díj, csak a délutános és az éjszakai műszakpótlék. Igaz, ehhez fel kellett venni még tizenhárom embert, mert csak így lehetett zökkenőmentesen biztosítani a gyógyító munkát, azóta a viták is megszűntek - jegyzete meg az igazgató.