Lerázta az önkormányzat a házfoglalókat

Vágólapra másolva!
Az önkormányzat ígérete ellenére mégsem kezdődtek tárgyalások a Centrum Csoport és az erzsébetvárosi önkormányzat között. Az alpolgármester arra hivatkozott, hogy jogsértő volt a szombati házfoglaló akció a Kazinczy utcában, ezért nem állapodhat meg az aktivistákkal. Egy civil szervezet ma levélben hívta fel a miniszterelnök figyelmét a kihasználatlan önkormányzati ingatlanokra. A házfoglalók tegnap rendőri felszólításra, énekelve hagyták el a közösségi célokra szánt épületet.
Vágólapra másolva!

"Az önkormányzat az ígéret ellenére nem tárgyalt érdemben velünk, nem tartottak hivatalos megbeszélést. A találkozó nem is a hivatalban, hanem az Almássy téren, a szökőkútnál volt" - mondta az [origo]-nak a Kazinczy utcai házfoglalók egyike. A házfoglalók csupán egy napig maradhattak az épületben, vasárnap délután rendőrök szólították fel őket távozásra. A ház önkéntes elhagyásának fejében megígérték nekik, hogy hétfőn tárgyalhatnak Demeter Tamás alpolgármesterrel a ház és a tervezett központ sorsáról. Hont András fideszes önkormányzati képviselő az újságíróknak azt mondta: személyes garanciát vállalt arra, hogy senki nem nyúl a házfoglalók holmijához, amit az épületben kellett hagyniuk.

A Centrum Csoport közölte, hogy az alpolgármester azért nem volt hajlandó komolyan tárgyalni velük, mert az akciójuk nem volt jogszerű. A megbeszélésről Demeter Tamás erzsébetvárosi alpolgármester az MTI-nek kijelentette: "Az önkormányzat nem ért egyet a Centrum Csoport jogsértő magatartásával; a szervezet részéről nem történt megkeresés a házfoglalás előtt." Demeter elmondta, hogy az önkormányzat még nem döntött az épületről. Megállapodtak abban, hogy a Centrum helyett egy civil szervezet fog beadni egy portfóliót, amelyben összegyűjtik, hogy mire használnák az átengedett üres házat.

Egyelőre még nem dőlt el, hogy melyik civil szervezet lesz az önkormányzat tárgyalópartnere. Valószínűleg azok közül kerül majd ki, amelyek szolidaritási nyilatkozatot tettek a Centrum Csoport mellett. Ilyen többek között a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, a Zöld Fiatalok és Az Utca Embere. Az önkormányzat megígérte, hogy október végéig közlik érdemi döntésüket a civil szervezettel. A Centrum Csoport bejelentette: a döntés megszületéséig folyamatosan nyomást fog gyakorolni az önkormányzatra.

A Levegő Munkacsoport hétfőn eljuttatott egy levelet Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Arra kérték a kormányfőt, hogy haladéktalanul kezdeményezze olyan jogi garanciák és pénzügyi ösztönzők megteremtését, amelyekkel megvalósíthatóvá válnának a Centrum Csoport által kitűzött célok. A Levegő Munkacsoport azt szeretné, ha a 2006. évi költségvetés és adótörvények elősegítenék, hogy lebontás helyett óvják meg és újítsák föl a településrészeket, és támogassák azokat, akik a kihasználatlan épületeket közösségi célokra szeretnék fölhasználni.