Megkezdték a Dunába süllyedt kisrepülőgép kiemelését

Vágólapra másolva!
Sikeresen a part közelébe tudták vontatni azt a kisrepülőgépet, amely kényszerleszállást követően süllyedt el három napja a Dunában - mondta el Nagy Zsolt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Pest megyei ügyeletes igazgatója kedden este.
Vágólapra másolva!

Légvonalban mintegy 200 métert húzták a part felé a repülőt, amelynek már kilátszik a vízből a farokrésze. Nagy Zsolt elmondta: a következő feladat, hogy partra emeljék az onnét mintegy 15 méterre lévő gépet. A kisrepülőgépre Nagymaros fölött, a Lepence torkolattal szemben, a baleset színhelyétől 6-800 méterre, a bal parttól hetven méterre leltek, három méteres mélységben. A repülőgépet egy ultrahang-elven működő műszer segítségével találták meg, amellyel látni a folyó fenekét.

A kisrepülőgép szombaton délután nekiütközött egy nagyfeszültségű vezetéknek. A pilóta ezt követően kényszerleszállást hajtott végre a Dunán, ahol gépe rövid sodródás után elsüllyedt.

A pilóta épségben a partra úszott. A vasúti és a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt indult eljárás ellene, mivel az a nagyfeszültségű vezeték, amelyet gépe elszakított, a part mentén futó vasúti pályára, illetve a 12-es számú útra esett: emiatt szünetelt a vasúti közlekedés, az úton pedig egy éppen akkor elhaladó motorkerékpáros könnyebben megsérült.