Újabb panaszok a jogtalan tandíjak miatt

Vágólapra másolva!
Egyre több államilag finanszírozott képzésre járó diák sérelmezi, hogy a felsőoktatási intézmények különféle jogcímeken térítési díjakat követelnek. Az oktatási ombudsman szerint az egyetemek jogtalanul követelnek pénzt a diákoktól. Az ombudsman korábban már felszólította Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Médiaintézetet, hogy szüntesse meg a fizetési kötelezettséget, a beszedett pénzt pedig fizesse vissza.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érkezeknek a jelzések a hallgatóktól a felsőoktatási intézményekben szedett térítési díjakkal kapcsolatban az oktatási jogok miniszteri biztosához. Aáry-Tamás Lajos elmondta: csak hétfőn 12 elektronikus levelet kapott ebben a témában. A diákok azt sérelmezték, hogy az ő intézményükben is kérnek regisztrációs, késedelmi és beiratkozási díjat. Korábban a Szegedi Tudományegyetem budapesti Médiaintézetének hallgatói kifogásolták, hogy szerintük jogszerűtlenül fizettettek velük félévenként nyolcvanezer forintot

Az oktatási ombudsman még pénteken elmondta: álláspontja szerint nem szedhető a diákoktól ilyen címen díj. Ajánlást fogalmazott meg a Szegedi Tudományegyetem számára, hogy az államilag finanszírozott képzésein szüntesse meg a fizetési kötelezettséget és a jogszerűtlenül beszedett pénzt fizesse vissza. Aáry-Tamás elmondta: kormányrendelet mondja ki, hogy a tandíjon felül csak az olyan szolgáltatásokért állapíthatók meg díjak, amelyek nem kapcsolódnak a tanulmányi kötelezettségek teljesítéséhez. A jogszabály szerint az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatók közül tandíjmentesség illeti meg az első alapképzésben, illetve első kiegészítő képzésben tanulókat.

Az oktatási ombudsman közölte: ha a Szegedi Tudományegyetem úgy dönt, hogy nem fogadják el az ajánlást és nem fizetik vissza a díjakat, a hallgatók bírósághoz fordulhatnak igazukért. Adott esetben pert indíthatnak a korábban végzett hallgatók is, mivel ezeknek az ügyeknek az elévülési ideje öt év. Közölte: a szegedi egyetemnek harminc nap válaszadási határidő áll rendelkezésére.

Homor Géza, a Szegedi Tudományegyetemen oktatási igazgatója korábban azt mondta a tandíjról: a hallgatók részére járó juttatásokról és az általuk fizetett térítésekről egyetemi szabályzat rendelkezik. E szerint a budapesti médiaintézetbe jelentkező hallgatók már a felvételi tájékoztatóból megtudhatják, hogy bizonyos plusz szolgáltatásokért fizetniük kell. Az oktatási igazgató hozzátette: bár a konkrét részleteket nem ismeri, a vita az intézet és néhány hallgató között arról folyik, hogy a nyújtott szolgáltatások, például a stúdióhasználat, közvetlenül kapcsolódnak-e a képesítési követelményekhez.