Halálcsokrot vittek a miniszternek az abortuszellenesek

Vágólapra másolva!
Az abortusztablettát szimbolizáló gyászszalaggal átkötött virágcsokrot vittek csütörtök délután az abortuszellenesek az egészségügyi miniszternek. A magzatvédők szerint nem az abortusz újabb módszerének bevezetésére lenne szükség, hanem egy működőképes terhesgondozó hálózat kiépítésére. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ugyanakkor már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy támogatja az abortusztabletta bevezetését.
Vágólapra másolva!

Egy gyászszalaggal átkötött és egy nemzetiszínű virágcsokrot vitt az abortuszellenes demonstráció szervezője az egészségügyi miniszternek csütörtök délután. A virágcsokrok tablettákat szimbolizálnak. "Döntse el a miniszter, hogy melyiket akarja adni a nőknek, az abortusztablettát vagy a vitamintablettát" - mondta az [origo]-nak Téglásy Imre, az Alfa Szövetség titkára. Az abortuszellenes demonstráció aktualitását az adta, hogy várhatóan a közeljövőben Magyarországon is bevezetik az abortusztablettát, mely a terhesség első nyolc hetében okoz vetélést.

A magzatvédők szerint nem az abortusz újabb módszerét kellene bevezetni, hanem kiépíteni egy működőképes terhesgondozó hálózatot. "Az abortuszt nem lehet sem megszüntetni, sem betiltani, azt szeretnénk elérni, hogy minél több válsághelyzetbe került nőn segítsenek, hogy megszülhessék gyereküket" - mondta Téglásy Imre.

A csütörtök délutáni demonstrációt négy szervezet, az Alfa Szövetség, a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága, a Magyar Bioetikai Társaság és a Pacem in Utero Egyesület szervezte az Egészségügyi Minisztérium épülete elé. A demonstráción felszólalt többek között Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Csókay András egyetemi tanár és Papp Lajos egyetemi tanár is.

A körülbelül 100 fős demonstráción megjelent néhány anyuka is kisbabájával, ők azt vallják, hogy bármilyen körülmény várja is a születendő gyereket, az édesanyának meg kell szülnie. "Nem lehet elvesztegetni egy életet" - mondta egy fiatal édesanya.

Az abortuszellenes tüntetéssel kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta: a kormány azt szeretné, hogy minél több gyermek szülessen és nevelkedjen megfelelő körülmények között Magyarországon. Batiz András közölte: a kormánynak meggyőződése az is, hogy a nőknek joguk van dönteni saját sorsukról. A kormányszóvivő hozzátette: az abortusztabletta alkalmazása sem lazítást, sem szigorítást nem jelentene terhesség-megszakítás jelenlegi gyakorlatában.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy támogatják az abortusztabletta bevezetését. A terhesség első 8 hetében vetélést okozó tablettát több európai országban használják. A tabletta szedése vérzést és hányingert okoz, az esetek néhány százalékában olyan súlyos vérzést, ami orvosi segítséget igényel. Valamint nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy az abortuszhoz mégis orvosi beavatkozás szükséges.

Az abortuszellenes aktivisták egyik fő érve a tabletta ellen, hogy a viszonylag kevés kellemetlenséggel járó terhességmegszakítás lehetősége miatt növekedni fog az abortuszok száma. Az Egészségügyi Minisztérium szerdai közleménye szerint azonban az abortusztabletta alkalmazása nem vonja maga utána a terhességmegszakítások számának növekedését, ugyanakkor kevesebb kockázattal jár, mint a műtéti beavatkozás. A közlemény kitér arra is, hogy a terhességmegszakítás Magyarországon nem alkotmányellenes, nem büntetendő orvosi beavatkozás, a hatályos jogszabályok szerint nem számít emberölésnek. A tabletta bevezetésével kapcsolatban megjegyzik: jelenleg Magyarországon nincs ilyen gyógyszerkészítmény forgalomban, sőt, az Országos Gyógyszerészeti Intézethez sem érkezett még kérelem ilyen termék törzskönyvezésére.