Beismerték tettüket Karcsika Törökországba csempészői

Vágólapra másolva!
Beismerte tettét mind a hat vádlott, aki az ügyész szerint részt vett Tüysüz Mehmet Karcsika Törökországba csempészésében; ellenük a Szegedi Városi Bíróságon szerdán megszületett az egyelőre nem jogerős ítélet.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlottak, egy házaspár, százezer forintért vállalta, hogy kiskorú gyermekük adatai alapján, aláírásukkal hamis útlevelet igényelnek, amelyben Tüysüz Mehmet Karcsika fényképe szerepelt.

A Kádár Gábor vezette bírói tanács az elsőrendű vádlottat vagyoni haszonszerzés céljából elkövetett embercsempészet és közokirat-hamisításban találta bűnösnek, ezért egy év börtönre ítélte, amelyet három év próbaidőre felfüggesztett; a feleséget negyven nap fizikai, közérdekű munkára kötelezte.

A házaspárt egy ismerősük, a harmadrendű vádlott vonta be az ügybe, amelyért ötezer forintot kapott. Őt felbujtóként, vagyoni haszonszerzés céljából elkövetett embercsempészet miatt egy év börtönre ítélte a bíróság, és két évre eltiltotta a közügyektől. A 30 éves férfi eddig 13 alkalommal volt büntetve, egy korábbi ítélet feltételes büntetési ideje még tartott, ezért a mostani döntés értelmében a büntetés letöltése előtt nem bocsátható szabadlábra.

A negyedrendű vádlottat embercsempészet bűntettében, felbujtóként, valamint közokirat-hamisításban találták bűnösnek, ezért 120 ezer forint pénzbírsággal sújtották.

Az ötödrendű vádlottat, aki az elsőrendű vádlottal, valamint élettársával és a török állampolgárságú apával külföldre vitte a kisfiút, egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték, de három év próbaidőre bocsátotta a bíróság vagyoni haszonszerzés céljából elkövetett embercsempészet miatt. A hatodrendű vádlott, az apa ismerőse az elsőfokú ítélet szerint felbujtóként részt vett az embercsempészetben, ezért kilencvenezer forint megfizetésére kötelezték.

Az ítélet nem jogerős: az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért a bűntettek minősítése miatt, a harmadrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, a negyedrendű vádlott pedig részletfizetési kérelmet nyújtott be.