Szabálytalan a kormány sms-kampánya

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi biztos több szabálytalanságot is talált a kormány sms-kampányában. Péterfalvi Attila szerint egyrészt nem derült ki egyértelműen, hogy ki kezeli az adatokat, emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a kampány végéig, azaz októberig meg akarják őrizni a személyes adatokat.
Vágólapra másolva!

Több szabálytalanságra hívta fel a figyelmet a kormány nemrég lezárult sms-kampányával kapcsolatban az adatvédelmi biztos. Az adatvédelmi biztos szerint nem volt megfelelő a tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy ki kezeli az adatokat az sms-kampányban. A kormányzati hirdetésekből nem derült ki, hogy a Wunderman Kft. végzi az adatkezelést, azt sugallták, hogy a kormány az adatkezelő - közölte Péterfalvi Attila.

Tájékoztatása szerint a másik szabálytalanság az, hogy a Wunderman Kft. a teljes kampány végéig, várhatóan októberig meg akarja őrizni a személyes adatokat (telefonszámokat), ami azonban a "célhoz kötöttségi követelmény alapján a szavazás leadása határidejének lejártával megszűnik". Az ombudsman kifejtette: ebben az esetben a cél a kettős szavazás kiszűrése volt, aminek érdekében az adatok tárolása meghatározott ideig lehetséges, azonban ha a cél megvalósult, azaz eldőlt a szavazás eredménye, akkor megszűnik a cél. Ezért indokolatlan októberig tárolni az adatokat. Ez azt jelenti, hogy azokat törölni kell, illetve másra nem lehet használni - mondta.

Péterfalvi Attila közölte, nem mennek ki ellenőrizni, hogy az érintettek végrehajtották-e az állásfoglalásban foglaltakat, de hozzátette: nem is jelezte a kft., hogy nem értene egyet az általa jelzett kifogásokkal és annak ne tennének eleget. Közölte, amennyiben nem értene vele egyet a cég és nem teljesítené az állásfoglalásban leírtakat, akkor az ombudsman élhet hatósági jogkörével és elrendelheti az adatok törlését, ami kötelező érvényű, de bíróság előtt megtámadhatja a másik fél.

A kormány telefonos tájékoztató kampányára vonatkozó vizsgálatról Péterfalvi Attila elmondta, hogy az még körülbelül egy hónapig eltart, mivel az bonyolultabb eset.

A kormány sms-kampánya miatt a Fidesz fordult az adatvédelmi biztoshoz. Az ellenzéki politikusok véleménye szerint a kormány sms-kampánya és az MSZP által indított telefonos kampány kapcsán felvetődik a jogosulatlan adatgyűjtés és adatkezelés gyanúja.

Batiz András kormányszóvivő korábban közölte: a program az adatvédelmi biztos tudtával zajlik, hiszen adatvédelmi azonosító számot is kértek hozzá. Hozzátette, sem a Miniszterelnöki Hivatal, sem pedig más minisztérium semmilyen adatot nem kap meg, nem kezel és nem használ fel semmilyen formában. Mint mondta, csak a válaszok tartalmáról és számáról kapnak információt. A T-Mobile-nak van egy zárt rendszere, ők kapják meg az sms-eket és az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak már csak az igenek és a nemek megoszlását küldik tovább - mutatott rá Batiz András.

A szóvivő kitért arra is, hogy a válasz sms-eket egy automata rendszer irányítja vissza, ugyanúgy, mint a kérdéseket, amelyeket a le nem iratkozók kapnak meg a hathetes kampány hátralévő részében.