Háromezer céget büntettek feketemunkáért

Vágólapra másolva!
Három hónap alatt háromezer munkáltatónál tartott ellenőrzést a Munkaügyi Főfelügyelőség: bejelentés nélkül foglalkoztatottakat kerestek. Szabálytalanságot több mint tízezer-ötszáz munkavállalót érintően találtak, ami hatszáz milliós bírságot jelent. Az átszervezett és kibővült főfelügyelőség sokkal több feketemunkást talál meg. Ez a felügyelőség elnöke szerint évente 6-7 milliárdos pluszbevételt jelent majd az államnak.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Háromezer munkáltatót büntettek meg

Az elmúlt 3 hónapban végzett ellenőrzései során az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) 3 ezer munkáltatónál, több mint tízezer-ötszáz munkavállalót érintően állapított meg szabálytalanságot - közölte egy ellenőrzési-akció után tartott sajtótájékoztatón Papp István, a főfelügyelőség elnöke. A bejelentés nélküli foglakoztatásért ebben az időszakban mintegy 600 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki a felügyelők.

Augusztus 1-jétől 50 felügyelő felvételére kapott lehetőséget a szervezet, és október 1-jétől még 50 dolgozót felvehetnek. Ebből 23 dolgozó képzése befejeződött, közülük többen részt vettek a csütörtöki akcióban. Az elnök szerint az új, 270 fős létszámmal legalább 35 ezer feketefoglalkoztatást tudnak feltárni. Hozzátette: ez a létszámbővítés 6-700 millió forint ráfordítással, éves szinten mintegy 6-7 milliárd forintos bevételt jelenthet a költségvetésnek.

Papp István hangsúlyozta: ellenőrzéseik hatékonyságának alapja, hogy kiszámíthatatlan legyen az ellenőrzés időpontja. A főfelügyelőség támogatást kapott ahhoz, hogy szombat-vasárnap éjszaka is tartson ellenőrzéseket. Szeptember 15-ével külön régióvá alakul a fővárosi és pest megyei terület. Ennek keretében szétválasztják szakmailag két tevékenységüket, külön-külön megalakul a Fővárosi és Pest Megyei Munkabiztonsági Felügyelőség és a Fővárosi és Pest megyei Munkaügyi Felügyelőség.

Gerőfi László, aki megbízott igazgatóként vezeti a regionális munkaügyi felügyeletet, elmondta: a csütörtöki akción 35 munkaügyi ellenőr mellett 60 rendőr és határőr dolgozott együtt. Tájékoztatott arról, hogy ezen a napon 3 budapesti építkezésen végeztek ellenőrzést, és összesen 100 munkáltatót ellenőriztek. Az építkezéseken dolgozó 442 munkavállalóból 135 külföldi állampolgár volt, és közülük 15-nek nem volt munkavállalási engedélye. A 317 magyar munkavállalóból 133-nál nem volt munkaszerződés, illetve nem volt bejelentve. További 144 dolgozó esetében nem vezették a munkaidő-nyilvántartást.

Elmondta: csütörtökön összesen mintegy 16 millió forint bírságot szabtak ki súlyos munkaügyi szabálytalanságokért, és külföldi személy engedély nélküli foglalkoztatásáért több mint 4 millió forintot.