Szabályosan használták fel a mátrakeresztesi támogatást

Vágólapra másolva!
A közigazgatási hivatal szerint szabályosan használta fel a pásztói önkormányzat a Belügyminisztériumtól kapott 35 millió forintos támogatást. A pénzt a tavaszi mátrakeresztesi özönvíz kárainak enyhítésére kapták, amit Juhász Gábor politikai államtitkár szerint nem a kívánt célokra fordítottak.
Vágólapra másolva!

Pásztó önkormányzata a jogszabályoknak megfelelően használta fel a mátrakeresztesi esőkárok enyhítésére nyújtott 35 millió forintos belügyminiszteri támogatást - mondta a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője, Szandai László. Arról pedig, hogy az egyébként szabályosan elköltött pénzt célszerűen használták-e fel, vizsgálatot kért az Állami Számvevőszéktől. Véleménye szerint egyértelműen el kellene különíteni a forrásokat, hogy ne lehessenek értelmezési viták a felhasználásban.

A közigazgatási hivatal a Belügyminisztérium politikai államtitkárának felkérésére folytatta le a törvényességi vizsgálatot, mert Pásztó a településhez tartozó Mátrakeresztes károsult lakói között csak 5 millió forintot osztott szét, 30 millió forintot pedig beépített a költségvetésébe. A pásztói önkormányzat és a Belügyminisztérium között azóta zajlik a vita, hogy a tárca lakossági kárenyhítésre szánta ugyan a 35 milliós gyorssegélyt, ám négy megjelölt jogcímen utalta át. Ez a négy jogcím a kötelező feladatok ellátása, a halasztást nem tűrő védekezési költségek megtérítése, a lakosság ellátása és az elemi lakhatási feltételek biztosítása volt.

A hivatalvezető szerint az, hogy a 35 millióból a károsultak segítésére 5 millió forintot fordítottak, 30 milliót pedig beépítettek a költségvetésbe árvízvédelem és vízelhárítási feladatra, megfelel a belügyminiszteri levélben megjelölt céloknak, így jogszabálysértés nem történt.