Hiller nagy előrelépést lát a határon túli magyarok ügyében

Vágólapra másolva!
Tartalmában és hangvételében nagyon eredményesnek és pozitívnak tartja Hiller István, az MSZP elnöke azokat a megbeszéléseket, amelyeket hétfőn, Budapesten folytatott egymás után Bugár Bélával, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának, Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint Markó Bélával, az RMDSZ elnökével.
Vágólapra másolva!

A három találkozó után a szocialista politikus - újságíróknak nyilatkozva - elmondta, hogy egyes területeken vannak nézetkülönbségek, de őszintén mondhatja, hogy a közös ügyek 80 százalékában egyetértettek a határon túli magyar közösségek vezetőivel.

A pártelnök a vitás témák keretében kiemelte a kettős állampolgárság kérdését, hangsúlyozva, hogy bátran kijelentheti: "zsákutcás és sehova nem vivő" volt az a politika, amely népszavazást eredményezett, ami rossz volt és fölösleges. A pártelnök a kölcsönösen támogatott területek közé sorolta az alkotmánymódosítást, amely magában foglalná a határon túli magyarok jogait, illetve a velük kapcsolatos kötelezettségvállalást. Hangsúlyozta: az MSZP kezdeményező szerepet vállal ebben a kérdésben, támogatja a kormány javaslatát, és frakciója az Országgyűlésben meg fogja szavazni azt.

Hiller István hozzáfűzte, hogy a szocialista párt folyamatos kapcsolattartásra törekszik a határon túli magyar közösségekkel, politikusokkal, melynek keretében kétoldalú megbeszélések mellett sor kerülhet többoldalú tanácskozásokra is.

A pártelnök közlése értelmében a személyi igazolvánnyal való utazás lehetőségét támogatták a határon túli magyar politikai vezetők, csak a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja köti támogatását a többi közösség egyetértéséhez, mivel az ő állampolgáraik egyben polgárai az Európai Uniónak is, így az ő esetükben ez nem jelentene jelentős változást.