Kímélik nagyágyúikat a pártok

Vágólapra másolva!
A 2006-os országgyűlési választások egyéni indulóit a két legnagyobb párt már jórészt kijelölte. A Fidesz szinte minden olyan jelöltjét lecserélte, aki 2002-ben nem győzött, az MSZP-ben viszont esélyt kaphatnak többen a négy éve lemaradtak közül is. Nagy párharcok nem várhatók, az óvatos pártok nem indítják országosan ismert politikusaikat egymás ellen. Mivel a győztesek szinte mind automatikusan újra indulnak, nagyon sok új arc valószínűleg 2006 után sem lesz az Országgyűlésben. 
Vágólapra másolva!

A Fideszben már másfél éve elkezdődött a 2006-os választások egyéni képviselőjelöltjeinek kiválasztása. A polgári szövetséggé átszervezett pártban minden alapszervezet éppen egy választókörzetet fed le, és a helyi vezetők automatikusan képviselőjelöltek lesznek. Ezeket az embereket ugyan helyben választották, de az országos vezetésnek jóvá kellett hagynia a döntést. Ráadásul volt egy előzetes szempont is: aki 2002-ben egyéniben nem tudott nyerni, az most nem lehet jelölt, vagyis helyi vezető sem. Egy-két kivétel akad ugyan, mégis olyanok vesztették el régi választókörzeteiket, mint az ős-fideszesnek számító Deutsch Tamás, Répássy Róbert, Németh Zsolt, Selmeczi Gabriella, vagy az Orbán-kormány idején tárca nélküli miniszter Simicskó István, sőt, még Révész Máriusz, a párt szóvivője sem indulhat egyéniben.

Orbán Viktor - ahogy az elmúlt három választáson - úgy most sem választott választókörzetet és Kövér László sem próbálkozik személyes kampánnyal. Néhány esetben fordul csak elő, hogy az előző győztes nem indulhat automatikusan: Frajna Imre például kegyvesztett lett, mert nem dolgozott elég aktívan az elmúlt négy évben. Egy-két olyan kivétel is akad, amikor egy vesztes újra próbálkozhat. Tolnában például a megye egyetlen 2002-es egyéni vesztese újra indulhat a kettes választókörzetben, és Rátonyi Gábor öttusázó hiába kapott ki az egyik budapesti választókörzetben, egy körzettel arrébb ismét próbálkozhat, ezúttal Őry Csaba volt államtitkár helyén. 2002-es vereségük ellenére indulhat, csak választókörzetet kellett cserélnie Rogán Antalnak, Tirts Tamásnak és Fónagy Jánosnak. Ők azonban különleges kivételek a Fideszben.

A Fidesz 1996 óta integráló párt: már a harmadik ciklust fejezi be úgy, hogy több képviselője van, mint amennyit megválasztottak. A Horn-kormány idején néhány MDF-est és sok kereszténydemokratát vettek fel, az Orbán-kormány végén kisgazdák csatlakoztak, most pedig az MDF-ből kizárt képviselők duzzasztották fel a frakciót. E régi szövetségesnek is igyekeznek helyet szorítani, bár a "vesztessel nem indulunk" szabály rájuk is igaz. Azok az átült kisgazdák indulhattak például egyéniben 2002-ben, akik 1998-ban is hozták a választókörzetüket. Akik közülük győzni tudtak általában a helyi Fidesz vezetői lettek, és így most automatikusan ismét pályázhatnak a Kossuth téri munkahelyre. Így indulhat ismét régi körzetében például Czira Szabolcs és Kékkői Zoltán is a volt kisgazdák közül. A régi átállók közül viszont elvesztette Dunakeszit Salamon László, aki még 1996-ban lépett át az MDF-ből a Fideszbe.

Tizenegy helyi fideszes vezető biztosan nem indulhat egyéniben. Az ő körzetükből ugyanis 2002-ben olyan Fidesz-MDF-es közös jelöltek győztek, akik akkor az MDF-hez tartoztak, de szeptemberben kizárták őket, és most Nemzeti Fórum néven választási szövetséget kötöttek a Fideszszel. A tizennégy nemzeti fórumosra is érvényes, hogy ha egyéniben nem nyertek, akkor most sem indulhatnak, így hárman közülük listán kaphatnak majd befutó helyet a köztársasági elnökválasztás után kötött Lezsák Sándor-Orbán Viktor megállapodás alapján.

Az új jelöltek többsége országosan nem ismert személyiség, viszont a helyi önkormányzati vezetésben vagy az oktatásban, egészségügyben régóta dolgozó ember, akiknek erős kapcsolati hálójuk van saját településükön. Az önkormányzatból érkezett között van például a Fidesz új alelnöke Pelczné Gáll Iildikó, aki Miskolcon először indul, vagy éppen Kupper András, aki a fővárosi önkormányzatban vezeti a Fidesz-frakciót, és most Sasvári Szilárd helyét kapta. (Sasvári 1990-től 2002-ig volt fideszes képviselő.)

Mivel a jelöltállítás első szempontja a négy évvel ezelőtti eredmény volt, ezért országosan elég változatos, hol lesznek új arcok a plakátokon jövő tavasszal. Heves megyében például az összes egyéni mandátumot elvitték a szocialisták, így itt mindenkit lecserélt a Fidesz. Az új jelöltek közül a megyében az egyetlen országosan ismert személy az MDF-ből még az Orbán-kormány idején kilépett Demeter Ervin, volt tárca nélküli miniszter, aki négy éve csak listás helyet kapott. Hajdú-Biharban viszont csak fideszesek nyertek, így itt mindössze egyetlen változás történt: a felesége szerint agylágyulásban szenvedő Láyer Józsefnek kell lemondania választókörzetéről. (Láyer a köztársasági elnökválasztáskor Szili Katalinra szavazott, majd amikor ezt észrevették, közölte, hogy elfelejtette bevenni a gyógyszerét és új szavazólapot kért.) Helyette Tasó László, Nyíradony polgármestere próbálkozhat. Bács-Kiskun megyében tarolt a Fidesz, ott nem is változtattak a győztes csapaton.

A Fidesz először indítja Navracsics Tibort, Orbán Viktor kabinetfőnökét, ő Veszprém megyében indul. Egyéni körzetet kapott a polgári köröket koordináló Hende Csaba is, ő Szombathelyen indul. Mindketten egy 2002-es vesztes helyét kapták meg. A párt alelnökei közül Pokorni Zoltán és Varga Mihály 2002-ben győztek egyéniben, így ők újra indulnak Budapesten illetve Karcagon.