Akarják a hulladéklerakót Királyszentistvánon

Vágólapra másolva!
A regionális hulladéklerakó megépítése mellett döntöttek Királyszentistvánon a vasárnap megtartott népszavazáson. A helyért cserébe a a beruházásért felelős Észak-balatoni Hulladékkezelési Konzorcium Királyszentistvánnak és a két szomszédos községnek összesen 100 millió forintot kitevő támogatást biztosít, illetve e három falu három évig ingyen szállíthatja a szemetét a lerakóhelyre, további három évig pedig csak fele díjat kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

Királyszentistvánon a választópolgárok közül 149-en szavaztak a regionális hulladéklerakó mellett, míg 117-en ellene - mondta a helyi választási bizottság elnöke, Molnár Elemérné hozzátette: a község lakói ezzel lehetővé tették, hogy elinduljon az uniós támogatással, 6,5 milliárd forint költséggel megvalósítandó regionális hulladéklerakó beruházás.

Királyszentistvánon 2001-ben már egyszer véleményt nyilvánítottak népszavazáson a hulladékkezelő létesítéséről, ám akkor elutasították a beruházást. Most a névjegyzékre felvett 364 választópolgár közül 270 ment el szavazni, ami 80 százalékos részvételi arányt jelent. Négy szavazat érvénytelen volt.

Hartmann Ferenc, Veszprém alpolgármestere, az Észak-balatoni Hulladékkezelési Konzorcium vezetője közölte: a konzorcium maradéktalanul betartja az ígéreteit, azaz Királyszentistvánnak és a két szomszédos községnek - Papkeszinek és Vilonyának - biztosítja az összesen 100 millió forintot kitevő támogatást, illetve e három falu három évig ingyen szállíthatja a szemetét a lerakóhelyre, további három évig pedig csak fele díjat kell fizetniük. Hartmann szerint a regionális hulladékkezelő megépítése után Királyszentistván évente mintegy 30 millió forint iparűzési adóbevételhez jut, továbbá az új létesítmény 15-20 főnek biztosít munkahelyet.

Az alpolgármester elmondta: a beruházás befogadásáról 2003 decemberében már pozitívan foglalt állást népszavazáson egy másik Veszprém megyei község, Szentgál lakossága, ám három szomszédos település - Csehbánya, Herend és Városlőd - megtámadta bíróságon a környezetvédelmi feljogosító engedélyt. A konzorcium vezetője közölte: a perek halasztó hatályúak, a befejezésük időpontja viszont bizonytalan, azonban az uniós támogatás felhasználását 2006. január 15-ig meg kell kezdeni. Ezért a beruházásnak mielőbb új helyszínt kellett találni, s így ismét előtérbe került Királyszentistván, ahol a képviselő-testület a beruházás mellett foglalt állást, s kiírta a népszavazást.