Helyhiány miatt rakják ki a tévéket a parlamentből

Vágólapra másolva!
Technikai akadálya van annak, hogy valamennyi kereskedelmi tévé közvetítsen a Parlamentből, ugyanis nem férnek el - közölte az igazságügyi miniszter. Petrétei József szerint ez nem sérti a sajtószabadságot. A közelmúltban öt kereskedelmi tévé és az újságíró-szövetség is az Alkotmánybírósághoz fordult azért, mert a plenáris üléseken nincs lehetőség saját képanyag készítésére.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi tévék parlamenti közvetítéseinek technikai akadálya van, de ez a korlátozás nem sérti a sajtószabadságot - mondta Petrétei József igazságügy-miniszter. Öt kereskedelmi tévé és az újságíró-szövetség a közelmúltban az Alkotmánybírósághoz fordult azért, mert a plenáris üléseken nincs lehetőség saját képanyag készítésére, kizárólag csak az Országgyűlés zárt láncú televíziós hálózatán készült felvételeket használhatják. A beadványozók szerint az ilyen tájékoztatás pártatlansága megkérdőjelezhető. Például a törvényhozás saját kamerái szándékosan nem mutatják, amikor a 386 képviselőnek csak a töredéke vesz részt az ülésen, de a váratlan események, például bekiabálások sem kísérhetők figyelemmel.

Petrétei József elmondta: egyszerűen technikai akadályok - főként a helyhiány - az okai annak, hogy az összes televízió-társaságot beengedjék a Parlament üléstermébe. Az pedig tarthatatlan diszkriminációhoz vezetne, ha egyesek közvetíthetnének, másoknak pedig erre nem lenne módja. A miniszter utalt arra: az Alkotmánybíróság asztalán már 5 éve fekszik az ezt kifogásoló magánszemély indítványa, ami eddig nem került elbírálásra.

A miniszter elmondta: a törvényhozás lényegéhez tartozik annak nyilvánossága, az ország közvéleményének joga van arra, hogy az ott folyó munkáról teljes körű tájékoztatást kapjon. Ebben a munkájában azonban az írott sajtót és a rádiókat nem korlátozzák. A parlamenti tévéközvetítések technikai okokból történő tiltására pedig az európai országok gyakorlatában is számos példa van. A magyar megoldás - aminek egyébként törvényi alapja van - a sajtószabadság egyes aspektusait, de korántsem minden elemét a zavartalan parlamenti munkához fűződő alkotmányos érdek miatt némileg háttérbe szorítja, mindezt azonban alkotmányosan teszi. Ennek érdekében a rendszer kialakításakor több millió forintot fordítottak arra, hogy a munka hatékonysága mellett a közvetítési lehetőségek is minél szélesebb körűek legyenek.