Hőségriadó egy veszélyes afrikai légtömeg miatt

Vágólapra másolva!
A hét második felében egy, a magyarokra különösen veszélyes afrikai eredetű légtömeg miatt 35 fok feletti forróság várható. Ezért életbe lép a tavaly már kipróbált kettes fokozatú hőségriadó. Különösen az idősek, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, a különböző gyógyszereket szedők és az elhízottak vannak veszélyben. A mentők felkészültek, vízkorlátozásra egyelőre nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

A hűvös, változékony napok után erőteljes hőhullám tör ránk a héten. A hét második felében 35 fok feletti forróság várható. Ilyenkor életbe lép a tavaly kipróbált hőségriadó. Ennek lényege, hogy az Országos Meteorológiai Intézet küld egy jelentést az Országos Mentőszolgálatnak és a sürgősségi betegellátó intézményeknek. Így a mentők fel tudnak készülni arra, hogy hamarosan több esetet kell ellátniuk. A mentőszolgálat szóvivője pedig bejelenti, hogy mindenki készüljön fel a hőhullámra, és tanácsokat ad a rosszullétek megelőzésére.

Különösen veszélyes légtömeg érkezik

Dr. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főorvosa az [origo]-nak elmondta, hogy kedden jelentik be a riadó kettes fokozatát. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet legalább három napig 33 és 40 fok között lesz, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. A riadó legmagasabb, hármas fokozatára akkor kerülne sor, ha tartósan 40 fok fölé emelkedne a hőmérséklet, de erre még itthon nem volt példa. Térségünkben tartós déli áramlás alakult ki, ez okozza az erőteljes melegedést.

Különösen az idősek, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, a különböző gyógyszereket, például nyugtatókat rendszeresen szedők, és az elhízottak vannak veszélyben. A nagy melegben csökken a vérnyomás, emiatt sokan ájulhatnak el. A legnagyobb veszélyt a hőguta jelenti, amikor a test hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik. "Ez akár halálos is lehet" - figyelmeztet a főorvos.

A kánikula nem csak az öregeket és a betegeket veszélyezteti. A kisgyerekeknek, a szabadban dolgozó, sportoló fiataloknak is vigyázniuk kell magukra. A törvény kötelezi a munkaadókat, hogy hőségben a szabadban dolgozók pihenőidőt és védőitalt kapjanak. Páldy Anna szerint erre azoknak is figyelniük kellene, akik az egész napot napozással vagy sporttal töltik.

Egy palack víz is nagy előrelépés

Nézze meg a várható időjárást az [origo]-n! http://www.origo.hu/idojaras/index.html

"A szervezet hűtése nagyon fontos" - figyelmeztet a főorvos. Páldy Anna szerint az lenne a legjobb, ha naponta többször lezuhanyoznánk. Mivel ezt nem mindenki teheti meg, hasznos lehet egy hidegvizes borogatás vagy betérni pár percre egy légkondicionált bevásárlóközpontba. A szakemberek még tavaly is arról panaszokodtak, hogy az úgynevezett elkerülő viselkedés részleteivel a magyarok többsége annak ellenére nincs tisztában, hogy minden nyáron megpróbálják tájékoztatni őket. A főorvos szerint a helyzet nagyon lassan, de javul. "Már az is nagy előrelépés, hogy egyre több embert látni az utcán vizespalackkal sétálni".

Győrfy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy a mentők felkészültek, hogy több rosszullét lesz a következő néhány napban. "Egy átlagos nyári napon Budapesten körülbelül 300 esetünk van, ilyenkor akár 400 is lehet" - fogalmazott.

Bármekkora lesz is a hőség, vízkorlátozásra nem kell számítani Budapesten. A Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint ugyanis ők már felkészültek a kánikulai csúcsfogyasztásra. Az átlagos napi vízfogyasztás 500-600 ezer köbméter a fővárosban, az idei eddigi legmelegebb napokon, május végén a vízfogyasztás ugrásszerűen megemelkedett, mintegy 700 ezer köbméterre. De a vízművek akár egymillió köbméternyi vízigényt is teljesíteni tud.

Sok helyen okoz tragédiákat a hőség

Nem csak itthon jelent problémát a rendkívüli meleg. A világ számos pontján okozott tragédiákat a hőség. Indiában a hivatalos adatok szerint legalább 125, becslések alapján viszont már 200 halálos áldozata van a melegnek. Az Egyesült Államok délnyugati vidékein legalább negyvenegyen haltak meg a július eleje óta tartó kánikula miatt.

Olaszországban a hatóságok becslései szerint egymillió embert veszélyeztet a hőség, amely már eddig is több idős ember halálát okozta. Az olasz polgári védelem sorozatban adott ki figyelmeztetéseket, ismertetve a nagy hőség idején szükséges óvintézkedéseket, elsősorban az idős korosztály számára. Remélik, hogy el tudják kerülni a 2003-as franciaországi tragédiát, amikor a hőség miatt közel 15 ezer ember halt meg. Budapesten ugyanebben az időszakban körülbelül 400-an haltak meg a rendkívüli meleg miatt.