Egyeztették álláspontjukat a fuvarozók

Vágólapra másolva!
A meghatározó közúti fuvarozói érdekképviseletek csütörtökön egyeztették álláspontjukat a kormánnyal folytatandó pénteki tárgyalásra, egyidejűleg levélben fordultak Szanyi Tiborhoz, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) politikai államtitkárához - mondta el Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor megerősítette, hogy megkapta a fuvarozók levelét, ami tartalmazza a négy közúti fuvarozói érdekképviselet által kialakított közös álláspontot. A levélben a fuvarozók kifejtik: "a hosszabb ideje folytatott szóbeli és írásbeli egyeztetéseink, melyeket a közelmúltig a megállapodás reményében folytattunk, a július 18-i megállapodás-tervezettel a korábbitól jelentősen eltérő kormányzati javaslatok miatt kétségessé váltak".

Az érdekképviseletek közlik: a Szanyi Tibor június 18-án nyilvánosan elmondott és június 20-án a négy szervezethez írásban is eljuttatott, konkrét határidőkkel ellátott, a négy szervezet által elfogadott megállapodási javaslatot a továbbiakban minimális tárgyalási alapnak tekintik. "Bízunk benne, hogy ... egyeztetett kétoldalú megállapodás születhet" - áll a fuvarozók levelében.

Szanyi Tibor elmondta, hogy válaszlevelében köszönettel vette a fuvarozók csütörtöki levelét, amelyben tárgyalási készségükről biztosítják. "Részemről a megbeszéléseink célja, hogy megállapodásra jussunk" - fogalmazott a GKM politikai államtitkára a közúti fuvarozóknak írt csütörtöki válaszlevelében.

A távirati iroda korábban hírt adott arról, hogy a fuvarozók június 30-án átadták a közúti fuvarozók versenyhelyzetének javítására vonatkozó megállapodás-tervezetet a kormányt képviselő Szanyi Tibornak, amire július 18-án, hétfőn kaptak választ.

"A fuvarozók megállapodás-tervezete mintegy 20 olyan pontot tartalmaz, ami szerintük különösebb további egyeztetés nélkül tető alá hozható, míg 10 pont van, ami további tárgyalásokat igényel" - emelte ki korábban Dittel Gábor. Hozzátette: ezzel szemben a kormány javaslatában csak 5 olyan téma szerepel, ami azonnal megoldható.

A NiT Hungary ügyvezető főtitkára megerősítette, hogy továbbra is sarkalatos kérdésnek tekintik a gázolaj jövedéki adójának csökkentését, amely a fuvarozók gyorsan teljesíthetőnek vélt 20 pontja között ott van, ám hiányzik a kormány által azonnal teljesíthető 5 pontból.