Jégverés pusztított Zala megyében

Vágólapra másolva!
Orkánszerű szél kíséretében 10-12 percen át tartó jégverés pusztított Zala megyében egy északnyugat-délkelet irányú sávban kedden kora este, senki nem sérült meg, de a galambtojás nagyságú jégdarabok ablakok százait törtek be, jelentős anyagi kár keletkezett a gyümölcsösökben, és fennakadások voltak a közúti forgalomban.
Vágólapra másolva!

Jégverés és vihar pusztított Zala megyében. Elsősorban Zalaegerszegen és körzetében, Nagykanizsa, Lenti és Szepetnek valamint Szilvány, Pusztaapáti és Liszó térségében kellett a tűzoltóknak jelentős erőkkel kivonulniuk. A tűzoltók éjfélig 81 esetben vonultak ki különböző káresemények elhárítására. Az első becslések szerint a kár meghaladja a harminc millió forintot, de az összeg valószínűleg emelkedni fog, mert a reggel munkába érhetők várhatóan újabb károkat fedeznek majd fel.

A jégverés, a fák kidőlése, valamint az utakra került iszap és sár okozott nagyobb károkat. A körzetben ablakok százait törték be a többnyire galambtojás nagyságú, vagy ennél is nagyobb jégdarabok. A két nagyobb város csapadékcsatorna hálózatán dugulásokat idézett elő a jeges vihar, illetve a lezúduló víz.

Pusztaapátit, Szilvágyot és Mikekarácsonyfát sújtotta jelentős jégverés, összesen 14 épület tetőhéjazata sérült meg kisebb-nagyobb mértékben. A főleg palatetős házakat ideiglenes fóliatakarással óvták meg a tűzoltók a további károktól

A vasúti közlekedésben is fennakadást okoztak a felsővezetékeken fennakadt fák, illetve fák dőltek a sínekre. Emiatt kedden 18.30-tól 19.30 óráig állt a forgalom a Nagykanizsa-Récse és az Őrtilos-Gyékényes közötti szakaszon - mondta el Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. A vihar miatt a vasút felső vezetékeiben az áramszolgáltatás időszakosan szünetelt, ezért 10-60 perces késéssel közlekedett több más vonat is kedd este a térségben.

A szakemberek első felmérése szerint a vihar több száz hektáron verte szét és fektette el a gabonát, valamint szaggatta meg a gyümölcs- és szőlőskerteket.