Blokád miatt lezárták a tompai határátkelőt

Vágólapra másolva!
Lezárták a tompai határátkelőhely másik oldalát, mert szerbiai piaci árusok blokád alá vették az átkelőhelyet. A szerb határőrök sem személy-, sem a teherforgalmat nem engedik át, a Szerbiába igyekvőket Röszkére irányítják. A szerb oldalon feszült a hangulat, nem kizárt, hogy erővel távolítják el a piaci árusokat, akik nem kértek előzetes engedélyt a tiltakozáshoz.
Vágólapra másolva!

A szerbiai piaci árusok teljes blokád alá vették a kelebiai határátkelőt és a hozzá vezető főutat, illetve mellékutakat, így a teherforgalom után a személyforgalom is leállt, de a szerb határőrség cáfolja, hogy emiatt határzárat rendelt volna el. Azt mondták, hogy a vám működik, az viszont más lapra tartozik, hogy senki sem haladt át a határon. A tiltakozókhoz már csütörtök este csatlakoztak a kelebiánál rekedt kamionosok, lezárták a környékbeli erdei utakat, így azóta a személygépkocsik sem tudnak áthaladni.

A szerb határőrök sem személy-, sem a teherforgalmat nem engedik át, a Szerbiába igyekvőket Röszkére irányítják. A szerb oldalon Horgoshoz irányítják át a forgalmat, ennél a határátkelőnél jelen pillanatban közel egy órát kell várakozniuk a személygépkocsiknak, és a szokásosnál valamivel lassabban halad a teherforgalom is. Ugyanakkor gondot okoz az, hogy egyes termékek fuvarozóinak Kelebián kötelező áthaladniuk, ráadásul máris szabálysértést követtek el azok, akik számára határidőhöz volt kötve az áruszállítás.

A piaci árusok az ellen tiltakoznak, hogy a hatóságok kötelezővé akarják tenni számukra az adómemóriás pénztárgépek használatát, hogy így legalizálják a piaci árusítást. A tiltakozók azzal fenyegetőznek, hogy addig nem oldják fel az útzárlatot, amíg személyesen nem keresi fel őket Mladjan Dinkic pénzügyminiszter, vagy Bojan Dimitrijevic, a kereskedelmi tárca vezetője. Már azzal is fenyegetőznek, hogy a horgosi határátkelőt is lezárják, amennyiben a kormány nem tesz eleget követelésüknek. Ugyanakkor Miroljub Labus szerbiai miniszterelnök-helyettes a politikus leszögezte, hogy nem képezheti vita tárgyát a pénztárgépek bevezetése a piaci árusok számára.

Kelebiánál teljes káosz uralkodik, péntek délelőtt kivonult a helyszínre Borivoj Mucalj szabadkai rendőrkapitány. Rohamrendőröket is a helyszínre rendeltek, ezért nem kizárt, hogy erővel távolítják el a piaci árusokat, akik nem kértek előzetes engedélyt a tiltakozáshoz. A helyszínen egyre feszültebb a helyzet, mivel piaci árusok útlezárása nagyon megnehezíti a kelebiaiak életét is. Tömegközlekedéssel nem lehet eljutni Szabadkára, akadozik az élelmiszer-ellátás. Csütörtökön az önkormányzatnak kellett megszerveznie, hogy az érettségizők eljussanak időben a záróvizsgákra a szabadkai tanintézetekbe.