Népszavazást kezdeményeznek a horgászok Ercsiben

Vágólapra másolva!
Népszavazást kezdeményeznek és demonstrációval tiltakoznak május 31-én az ercsi horgászegyesület tagjai a Duna holtága menti, 13,2 hektáros földterület tervezett eladása miatt - közölte pénteken az egyesület elnöke.
Vágólapra másolva!

Kárász Tamás elmondta: a horgászok azért emelnek szót, mert az önkormányzat el akarja adni az egyik legjobb horgászterületnek számító, úgynevezett gömbölyű szigetet, a Duna holtága melletti 13,2 hektáros területet, 16 millió forintért egy magánvállalkozónak.

A horgászok túl azon, hogy a vételárat nagyon alacsonynak tartják, attól tartanak, hogy az értékesítés következményeként elzárják előlük a horgászvíz nagy részét, "nem férnek hozzá a víz háromnegyedéhez" - tette hozzá az egyesületi elnök.

Ercsi polgármestere szerint az értékesítéssel sokat nyer a város, mivel a magánvállalkozó megteremti a turizmus feltételeit, szabadidő központot, hajókikötőt valamint kishajók gyártására alkalmas üzemet épít, és húsz új munkahelyet teremt. Továbbá - miután megkapja a vízhasználati jogot - kikotorja a mederfeneket borító, mintegy 350 ezer köbméter kavicsot és köbméteréért nettó 200 forintot fizet az önkormányzatnak - tette hozzá Bátki József.

A városvezető szerint ily módon a 13,2 hektáros földdarab vételi árával együtt, mintegy 86 millió forint bevételhez jut az önkormányzat. A kotrás pedig használ majd a víz minőségének is, mivel általa felfrissül az időnként már az elposványosodás jeleit mutató holtág. Hozzátette: az előszerződés szerint a horgászegyesület tagjai előtt pedig továbbra sem lesz lezárva a horgászvíz.