Kórházi dolgozót gyanúsítanak a halálos mandulaműtét miatt

Vágólapra másolva!
 A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kedden gyanúsítottként hallgatta ki a szigetvári kórház egyik dolgozóját foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. Sajtóhírek szerint arról az orvosról van szó, aki a mandulaműtét után elhunyt kisfiút megvizsgálta.
Vágólapra másolva!

Egy kórházi dolgozót gyanúsít a rendőrség azzal, hogy gondatlansága hozzájárult a februárban mandulaműtéten átesett szentegáti kisfiú halálához - mondta az [origo]-nak Kékesné Gyimóthy Marianna, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az illetőt foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják. További részleteket azonban a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem árult el, így azt sem akarta megerősíteni, hogy arról a szigetvári orvosról van szó, aki a kisfiút a mandulaműtét után pár nappal megvizsgálta.

A szigetvári kórház főigazgatója, Göbölyös Ivett pénteken úgy nyilatkozott, hogy belső vizsgálatuk eredménye szerint az intézmény nem felelős a tragédiáért. "Városi kórház vagyunk, nem végzünk gyermek-mandulaműtéteket, egy ilyen rendkívüli esetre nem voltunk, nem is lehettünk felkészülve" - közölte.

A kisfiú manduláit február 24-én a pécsi gyermekkórházban távolították el. Az operáció problémamentes volt, a sebek szépen gyógyultak, ezért a fiút két nappal később hazaengedték. A gyermeknek szüleivel március 4-én kellett volna kontrollra mennie, de a kisfiú torka egy nappal azelőtt vérezni kezdett, így édesapja bevitte a legközelebbi, szigetvári kórházba.

Az ügyeletes orvos nem tapasztalt vérzést a fiúnál, de mivel az intézményben személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt nem végeznek gyermek-mandulaműtéteket, mentőt hívott, hogy a beteget a pécsi gyermekkórházba szállítsák. A szigetvári mentőautókban - akárcsak a nem a megyeszékhelyről induló mentőkben - délután négy órától reggel nyolcig nincs orvos, ezért a doktor azt is kérte, hogy ezzel egy időben Pécsről Szigetvár felé induljon egy másik jármű, amelyen már orvos is tartózkodik, így a beteg félúton szakszerű ellátást kaphat. Mire a két mentőautó személyzete lebonyolíthatta volna a betegcserét, a kisfiú elhunyt.

[origo]/MTI