Előzetesbe kerül a kardos támadó

Vágólapra másolva!
Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a 17 éves szakközépiskolást, aki karddal átszúrt egy 15 éves fiút a 21-es buszon. A magát hagyományőrzőnek és cigánynak mondó gyanúsított maximum tíz éves börtönbüntetést kaphat.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a fiút, akit a kardos támadással gyanúsítanak. A fiú már elismerte a rendőrségen, hogy ő szúrta át karddal a súlyosan megsebesített roma gyereket, két héttel ezelőtt, a 21-es buszon.

A fiú előzetesbe helyezését a rendőrség kérte. A bíróság elfogadta, hogy szökés veszélye áll fenn, ezért a 17 éves gyanúsítottat harminc napra letartóztatta. A fiú ügyvédje jelezte, hogy fellebbeznek a döntéssel szemben, de ennek nincs halasztó hatálya, így a következő napokat a gyanúsított mindenképpen börtönben tölti.

A két héttel ezelőtti támadás nagy felháborodást váltott ki, mert a megszúrt fiú úgy vélte, hogy rasszista támadás áldozata lett. Politikusok és közéleti személyiségek is felemelték szavukat a rasszista utcai erőszakkal szemben. A lakossági bejelentésre, az egymillió forintos jutalomnak köszönhetően elfogott gyanúsított azonban azt állította, hogy nem rasszista okokból szúrt, és magáról is azt állította, hogy roma származású. A megtámadott fiú a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy ezt nem hiszi el, szerinte támadója nem volt roma.

A támadó egy jelmezeket viselő és kardokkal, pajzsokkal fölszerelkezett csoport tagjaként utazott a buszon. Későbbi áldozatával bizonyos tanúvallomások szerint már a megállóban összeszólalkozott, mások szerint csak ellenségesen méregették egymást. A szúrás előtt a támadó több változat szerint is azt kérdezte, hogy "mit nézel?" majd ezt követően döfött.

Mivel tette minősítése emberölés bűntettének kísérlete, ezért akár tíz éves börtönbüntetés is kiszabható rá.

A támadó egy be nem jegyzett hagyományőrző csapathoz tartozott. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány szerint a hagyományőrző társaságok tagjainak 99,99 százaléka nagyon-nagyon tisztességes ember. "Ezt nem kell feldimenzionálni" - közölte az üggyel kapcsolatban vasárnap reggel egy tévéműsorban.

Egyetért vele Lamperth Mónika belügyminiszter is. Arra figyelmeztetett, hogy nem kell a hagyományőrző csoportok ellen hadjáratot indítani.