Pénteken zárul a Fidesz szimpátiaszavazása

Vágólapra másolva!
Pénteken zárja le a Fidesz a köztársaságielnök-jelölés kapcsán meghirdetett szimpátiaszavazását. A szavazáson Mádl Ferencre, Sólyom Lászlóra, Szili Katalinra, Glatz Ferencre és Gombár Csabára lehetett voksolni.
Vágólapra másolva!

Pénteken zárul a Fidesz által kezdeményezett országos szimpátiaszavazás, amelyet a köztársaságielnök-jelölés kapcsán indított a legnagyobb ellenzéki párt. Az április 18-án kezdődött szavazáson Mádl Ferencre, a jelenlegi köztársasági elnökre, Sólyom Lászlóra, az Alkotmánybíróság volt elnökére, az MSZP két jelöltjére, Szili Katalin házelnökre és Glatz Ferencre, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökére, valamint az SZDSZ által támogatott Gombár Csabára lehetett leadni a voksokat.

A félidőben közölt részeredmények szerint május elejéig 352 ezren adták le szavazatukat az interneten, illetve a városokban felállított standoknál, a legtöbben, 140 ezren Mádl Ferencet támogatták. Sólyom Lászlóra 132 ezren, Szili Katalinra 55 ezren, Glatz Ferencre 49 ezren, Gombár Csabára háromezren szavaztak. A szavazólapon két nevet is meg lehetett jelölni. A szavazatokat a hétvégén összesítik, és a Fidesz várhatóan vasárnap számol be az eredményekről. Az eredetileg május 15-ig tartó akciót 20-áig hosszabbították meg, mert - mint Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke elmondta - az utcai szavazatgyűjtést csak néhány napos késéssel tudták megindítani.

A szavazás kezdete óta a Fidesz több vezető politikusa elmondta: a párt a voksolás befejeződése előtt nem nevezi meg jelöltjét. Orbán Viktor pártelnök néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott: biztos, hogy a polgári vagy nemzeti oldalnak lesz majd államfőjelöltje, de hogy pontosan ki, azt kellő időben döntik majd el. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke szerdán egy televíziós műsorban közölte: a Fidesz valamennyi parlamenti párttal egyeztetni kíván a köztársaságielnök-jelölés ügyében.