A szigetvári kórház nem felel a halálos mandulaműtétért

Vágólapra másolva!
Nem tartja magát felelősnek a szigetvári kórház a mandulaműtét után meghalt kisfiú haláláért - derült ki a belső vizsgálatból. A rendőrség halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz az ügyben.
Vágólapra másolva!

A szigetvári kórház nem felelős a februárban mandulaműtéten átesett, majd az intézménybe szállított szentegáti kisfiú halála miatt - mondta Göbölyös Ivett, az intézmény főigazgatója. "Városi kórház vagyunk, nem végzünk gyermek-mandulaműtéteket, egy ilyen rendkívüli esetre nem voltunk, nem is lehettünk felkészülve" - számolt be a lezárult belső vizsgálat eredményéről az intézményvezető.

A szentegáti kisfiú manduláit február 24-én, a pécsi gyermekkórházban távolították el. Az operáció problémamentes volt, a sebek szépen gyógyultak, ezért a fiút két nappal később hazaengedték. A gyermeknek szüleivel március 4-én kellett volna kontrollra mennie, de a kisfiú torka egy nappal azelőtt vérezni kezdett, így édesapja bevitte a legközelebbi, szigetvári kórházba. Az ügyeletes orvos nem tapasztalt vérzést a fiúnál, de mivel az intézményben személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt nem végeznek gyermek-mandulaműtéteket, mentőt hívott, hogy a kisfiút a pécsi gyermekkórházba szállítsák. A szigetvári mentőautókban - akárcsak a nem a megyeszékhelyről induló mentőkben - délután négy órától reggel nyolcig nincs orvos, ezért a doktor azt is kérte, hogy ezzel egy időben Pécsről Szigetvár felé induljon egy másik jármű, amelyen már orvos is tartózkodik, így a beteg félúton szakszerű ellátást kaphat. Mire a két mentőautó személyzete lebonyolíthatta volna a betegcserét, a kisfiú elhunyt. Szülei azóta ügyvédet fogadtak, és pert fontolgatnak az operáló, kezelő kórház ellen.

A rendőrség időközben büntetőeljárást indított foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés címén annak megállapítására, kit terhel a felelősség a kisfiú haláláért. A vizsgálat még tart.

A kórház főigazgatója elmondta: bár a kórház nem felelős a tragédiáért, az elmúlt két hónapban több intézkedés is történt a hasonló esetek megelőzése érdekében. A kórházban egy úgynevezett vérdepót helyeztek üzembe, amely nemcsak az előkészített műtétekre, hanem sürgős, rendkívüli esetekre is elegendő tartalék vérkészítményt biztosít az intézménynek. Emellett a mentőkkel közösen megkezdték egy diszpécserszolgálat kialakítását, amely biztosítja, hogy az akut betegek a lehető legrövidebb idő alatt a számukra legjobb kórházba, klinikára kerüljenek - mondta.