Vágólapra másolva!
Szakállas Bácsi-díjat alapított az SZDSZ. A díjakat négy - nőgyűlölő, homofób, rasszista és érzéketlen - kategóriában osztják majd ki minden évben. A díjat azoknak a közéleti szereplőknek alapították, akik a "hátrányos megkülönböztetés szószólói" Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ Szakállas Bácsi-díjat alapított. A párt szerint a magyar társadalmat időről időre megosztják a kirekesztő megnyilatkozások, a hátrányos megkülönböztetést szorgalmazó vagy helybenhagyó javaslatok - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A díjakat négy - nőgyűlölő, homofób, rasszista és érzéketlen - kategóriában osztják majd ki minden évben.

Az érzéketlen kategóriában - magyarázta az ügyvivő - olyan megnyilvánulásokra várják a javaslatokat, melyek a "fogyatékkal élő embereknek a kárára jelennek meg a nyilvánosság előtt". A politikus az emberek segítségét kérte ahhoz, hogy ne maradjanak következmény nélkül a közéleti szereplők azon megnyilvánulásai, melyekben kedvük szerint osztják többségre és kisebbségre a társadalmat. Megjegyezte, hogy a díjat azoknak a közéleti szereplőknek alapították, akik a "hátrányos megkülönböztetés szószólói" Magyarországon.

A párt honlapján lehet majd szavazni azokra a közszereplőkre, akik a "legtöbbet tettek" az egyenlő esélyek ellen, a szavazatokat pedig havonta összesítik - tette hozzá. Elmondta: azt várják a szavazóktól, hogy a számukra sértő, kirekesztő, az esélyegyenlőséget romboló megnyilatkozásokat küldjék el e-mailben az [email protected] címre, javaslatot téve a nyilatkozó díjazására. A zsűri elnöke Jancsó Miklós lesz, tagjai Eörsi Mátyás, Horn Gábor, Gusztos Péter és Csőzik László.

"Ezt az idézőjeles játékunkat nem viccnek szántuk, komoly felelőssége van a politikai élet szereplőinek abban, hogy éppen milyenek a közállapotok, vannak-e a kisebbségben élők számára folyamatosan kirekesztő és életüket megnehezítő megnyilvánulások, vagy nincsenek" - mondta.

A díj elnevezése Semjén Zsolt február 19-i kijelentésére utal. A politikus a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség küldöttgyűlésén azt mondta: "Aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re."