Többmilliós kár keletkezett a miskolci robbanásban

Vágólapra másolva!
A rendőrség is vizsgálódik a miskolci robbanás ügyében. A tűzoltóság szakértői szerint hidrogénrobbanás miatt gyulladt ki több épület Miskolcon. A házakban és gépjárművekben keletkezett károkat több millió forintra becsülték.
Vágólapra másolva!

A tűzoltóság szakemberei bejárták a diósgyőri kohászat területét, és 99 százalékban arra a megállapodásra jutottak, hogy a kohászat dolgozói az acélgyártás során keletkezett salakot olyan forró állapotban öntötték ki egy vizes területre hétfőn kora délután, hogy termikus bomlás miatt hidrogénrobbanás történt - mondta Rétközi Ferenc tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Szerinte emiatt repültek izzó salakdarabok több száz méterre, és gyújtottak fel csaknem egy féltucatnyi lakó-, illetve melléképületet.

A salakürítéskor a kohászat három dolgozója volt a helyszínen - őket egy földsánc védte meg a robbanáskor -, sem ők, sem pedig a környék lakói nem sérültek meg. A parancsnok a házakban és gépjárművekben keletkezett károkat több millió forintra becsülte.

A megyei főkapitányság bűnügyi osztálya foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A robbanás pontos okának megállapítása szakértő feladata - mondta Kompoltiné Jakab Ilona rendőrségi szóvivő.

Az MTI értesülései szerint a diósgyőri kohászati cég, a DAM 2004 Kft. saját felelősségbiztosítása terhére megtéríti a károkat. Veres László, a miskolci városháza szóvivője ugyanakkor ezzel kapcsolatban azt mondta: az önkormányzat tulajdonában lévő MIK Rt. szakemberei annak ellenére segítenek a károk helyreállításában, hogy magántulajdonú épületekről van szó. A MIK Rt. később a kohászati társasággal rendezi az ezzel kapcsolatos anyagi kérdéseket - jegyezte meg.