Kártérítést kap a móri mészárlással meggyanúsított férfi

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság szerdán kimondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság megsértette H. Szilárd személyiségi jogait, amikor azt a hamis látszatot keltette róla, hogy a móri mészárlás egyik elkövetője lehet. A felülvizsgálati eljárásban az elsőfokú ítéletet hagyták helyben, és így jár a félmillió forintos nem vagyoni kárpótlás a férfinak.
Vágólapra másolva!

A felperes ügyvédje, Thaisz Andrea elmondta: a Legfelsőbb Bíróság szóbeli indoklása szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nagy hibát követett el, amikor H. Szilárdról 2002 májusában az interneten azt tette közzé, hogy a móri mészárlás kapcsán emberölés miatt körözik. Amikor viszont a férfi bevonult a börtönbe, nemhogy gyanúsítottként, de még tanúként sem hallgatták ki a móri ügyben.

Tavaly nyáron az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság már kimondta a jogsértést, és megítélte a félmillió forintos kártérítést. A fellebbezéseket követően az ítélőtábla azonban már jogerősen azt állapította meg, hogy bár a személyiségi jogi jogsértés megtörtént, azt nem a rendőrség követte el, hanem a sajtó. Ezt a döntést helyezte hatályon kívül szerdai felülvizsgálati döntésében a Legfelsőbb Bíróság azzal, hogy az elsőfokú ítéletet hagyta helyben és emelte jogerőre - tette hozzá Thaisz.

A zálogházi rablássorozat ügyében megvádolt H. Szilárd az eljárás során azt mondta: a rendőrség kommunikációja miatt az emberek a mai napig azt hiszik, ő az egyik gyilkos, jóllehet ténylegesen meg sem gyanúsították a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás elkövetésével.

Korábban, az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában az eljáró bíró kiemelte: mindenkit megillet az emberi méltósághoz és jó hírnév védelméhez való jog, amelytől senkit nem lehet megfosztani. Ezek az alapjogok érdemtől függetlenül mindenkinek járnak. A jó hírnév nem azt jelenti, hogy valakiről csak jót szabad mondani, hanem azt, hogy mindenkiről csak a valót lehet mondani, legyen az akár jó, akár rossz - tette hozzá a Fővárosi Bíróság bírája.

Az ORFK szóvivője csak annyit mondott: az ítéletet tudomásul veszik, és nem kívánják kommentálni. A H. Szilárdnak megítélt összeget pedig kifizetik. Az ORFK később azt is tudatta, hogy az 500 ezer forintos nem vagyoni kárpótlás 2002 májusától a kamatokkal együtt jár. Ugyanakkor H. Szilárd 550 ezer forintos perköltséget tartozik megfizetni az alperesnek a Legfelsőbb Bíróság döntése szerint. Így az ORFK összességében csak mintegy 100 ezer forintot fizet a felperesnek. Az ORFK-t a bíróság nyilvános elégtétel adására is kötelezte.