Árvízvédelmi készültség 1600 kilométeren

Vágólapra másolva!
Az országban 1628 kilométer hosszúságú védvonalon tartanak árvízvédelmi készültséget. Jelenleg 54 ezer 700 hektárnyi földterületet öntött el a víz. A folyók magas vízállása továbbra is akadályozza a belvíz gravitációs bevezetését.
Vágólapra másolva!

Első fokú készültséget tartanak a Tiszán a Sajó-torok és Tiszafüred között mindkét, illetve a Bodrog és a Sajó-torok között a bal parton, a Bodrogon, a Lónyay-főcsatornán, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös és a Berettyó torkolati szakaszán, valamint a Duna szigetközi szakaszán összesen 712 kilométer hosszon - az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint.

Másodfokú a készültség a Tiszán Záhony és a Sajó-torok között a jobb parton, továbbá Tiszafüred és a déli országhatár között, a Taktán, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Zagyva és a Maros alsó szakaszán, továbbá a Hortobágy-Berettyó védvonalain, összesen 916 kilométeren.

Az elöntött területek nagysága folyamatosan, de lassan csökken, jelenleg 54 ezer 700 hektár, melyből 26 ezer 300 hektár a vetés-szántó. A folyók magas vízállása továbbra is akadályozza a belvíz gravitációs bevezetését.