Vágólapra másolva!
A gazdasági miniszter a második magyar politikus, aki nyilvánosan bevallotta, hogy kipróbált valamilyen kábítószert. Korábban csak Magyar Bálint beszélt erről.
Vágólapra másolva!

Kóka János gazdasági miniszter egy interjújában bevallotta, hogy kipróbálta egyszer a füvet, amikor még egyetemista volt és Amszterdamban járt. Elmondása szerint azért, hogy ellenőrizze önmagán a fiziológiai hatásokat, érdekelte, hogyan hat rá a szer. "Abszolút képes voltam rá, hogy kontrolláljam magam" - állította a Playboy nevű magazinnak adott interjújában a marihuánás élményéről. Kóka szerint világos különbséget kellene tenni a könnyű- és a nehézdrogok között, de azt már nem mondaná, hogy - a borral ellentétben - mértékkel szabad lehessen fogyasztani drogokat.

Eddig mindössze egy magyar politikus ismerte be nyilvánosan, hogy kipróbált valamilyen kábítószert. Egy másik SZDSZ-es miniszter, Magyar Bálint volt az, aki bevallotta, hogy egyszer fiatal korában, egy buliban elszívott egy füves cigit. Állítása szerint nem jött be neki, és ezért többet nem is próbálta.

A legismertebb külföldi példa arra, hogy egy politikus bevallja azt, hogy kipróbált valamilyen drogot, az a volt amerikai elnök Bill Clintoné. Ő az elnökválasztási kampányában ismerte be, hogy elszívott egyszer egy marihuanás cigarettát. Azt is hozzátette azonban, hogy nem tüdőzte le.