Hidat sodort el a mátrai felhőszakadás

Vágólapra másolva!
Nincs áram, nincs víz és nincs telefon két Mátrában fekvő településen, mivel a hétfő esti felhőszakadás elmosta a közműveket. A víz egy hidat is elsodort.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este többórás felhőszakadás zúdult két Nógrád megyei településre, Mátrakeresztesre és Szuhára, amelynek következtében még most sem teljesen járhatóak az utak, mivel hatalmas gödör keletkezett a mátrakeresztesi főúton. A rendőrség emiatt lezárta az utat, csak a helybeliek közlekedhetnek. A két falut már harmadszor öntötte el a víz 1999 óta, ahol a mostani esőzés miatt megszakadt a telefonkapcsolat, nincs áram és víz sem.

A vízmű tájékoztatása szerint még jó ideig nem tudják biztosítani az ivóvízellátást a környéken, mivel elszakadt az ivóvízvezeték, és megsérült a szennyvízvezeték is. Legelőször a vezetékek környezetét kellene fertőtleníteni, de egyelőre hozzá sem férnek, mert az utakon még folyik a víz.

A Hungarotel Távközlési Rt.-nél azt közölték, hogy leggyorsabb intézkedésként nyilvános állomást szerelnek fel a településen. Amennyiben elhúzódna az áramszolgáltatás helyreállítása, úgy áramfejlesztő gépekkel legalább részlegesen meg tudják oldani a telefonellátást.

A hétfőn medréből kilépő Csörgő-patak áradása elsodorta a hidat, alámosta az utat, elszakította az ivóvízvezetéket, és tíznél több lakóépületben okozott kárt a Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztesen - mondta Tasi Borbála jegyző. A trafó veszélyeztetettsége miatt az áramszolgáltató este kikapcsolta az áramot, de a szolgáltató tájékoztatása szerint sötétedésre már lesz áram a településrészen - tette hozzá.

Szuhán kisebbek a károk, de mindkét településen közös gond az állami tulajdonú út megrongálódása. Kun Tiborné, Szuha polgármestere elmondta, a hétfő esti felhőszakadás következtében a lakásokban nem keletkezett kár, de a pincékből még most is szivattyúzzák a vizet. A víz kerítéseket szaggatott el, elöntötte a sportpályát, az eső miatt beszakadoztak az útpadkák, több helyen elsodorta a víz az út menti támfalakat, és elsodort három fahidat.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mintegy félmillió forint értékben higiéniai egységcsomagokat küld Mátrakeresztesre, az esőzés nyomán nehéz helyzetbe jutott családok megsegítésére. A csomagokban súrolószer, szappan, fertőtlenítő, mosópor, mosogatószer, öblítő, gumikesztyű, törlőkendő és mosogatószivacs található - áll a közleményben.