6500 forint lenne egy egységes bérlet

Vágólapra másolva!
A tervek szerint szeptembertől 6500 forint körüli összegbe kerülő, egységes bérlettel lehet utazni Budapest és 186 főváros környéki település közlekedési eszközein. Az erről szóló javaslatot jövő héten kezdi tárgyalni a kormány és a Fővárosi Közgyűlés. A BKV, a MÁV és a Volán járatait összehangoló Budapesti Közlekedési Szövetség a tervek szerint 2010 után épül ki teljesen.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a jövő héten a kormány és a Fővárosi Közgyűlés elé kerül a Budapesti Közlekedési Szövetség létrehozásáról szóló javaslat. Ennek részeként szeptembertől, a BKV-bérleteknél 10 százalékkal drágábban, 6500 forint körüli áron egyesítik a BKV, a MÁV és a Volán-bérleteket. Ezt továbbfejlesztve pedig januártól éves összhálózati bérleteket vezetnek be.

A második ütemben, 2010-ig, fokozatosan valósulna meg a tarifaközösség az elektronikus jegyrendszer bevezetésével. A harmadik ütemben, 2010 után, teljes körűvé válna a cégek közlekedési együttműködése, összehangolnák a menetrendeket, valamint az infrastrukturális, a hálózati és a szolgáltatásfejlesztést.

A döntéshozók elé kerülő javaslat kitér arra is, hogy a három aláíró (BKV, MÁV, Volán) egy-egy millió forintos hozzájárulásával létrehozzák a közlekedési szövetséget szervező gazdasági társaságot. Az új bérletrendszer megvalósítását idén a gazdasági tárca 432 millió forinttal támogatja. A jövő évtől kétharmad arányban a minisztérium, egyharmad részben a fővárosi önkormányzat finanszírozná a rendszert.

A szövetség bevezetéséhez még több jogszabály, köztük az árakról és a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítására is szükség van. Az alapszerződés 186 település, köztük Cegléd, Szolnok, Hatvan, Esztergom, Tatabánya lakóinak közlekedését könnyíti majd meg a következő években.