Közel három évre eltűnhet József Attila a világhálóról

Vágólapra másolva!
Közel három évre eltűnhet József Attila életműve az internetről, mivel a költő jogörökösei szerzői jogdíj fizetésére köteleznék a Magyar Elektronikus Könyvtárat, ahol jelen pillanatig szabadon hozzáférhető József Attila összes verse.
Vágólapra másolva!

Szerzői jogi vita miatt elképzelhető, hogy az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Magyar Elektronikus Könyvtár oldalairól heteken belül eltűnik József Attila életműve, mivel egy törvényi változást követően a jogörökösök most közvetlenül a MEK-től kívánják - visszamenőleg is - behajtani a szerzői jogdíjakat. Noha a MEK-en 1995 óta érhető el a teljes József Attila-életmű, a honlapot üzemeltető Országos Széchényi Könyvtárnak csak a 2004 májusa óta eltelt időszak után kellene jogdíjat fizetnie, mivel addig az Artisjus közvetítésével eleget tett a szerzői jogi törvényben foglaltaknak - tájékoztatta az [origo]-t Moldován István, az OSZK illetékes osztályvezetője. Tavaly májusban azonban megszűnt az Artisjus közvetítői szerepe, az ekkor érvénybe lépett szerzői jogi törvény értelmében közvetlenül a felhasználónak kell megkeresnie a szerzőt vagy annak jogörökösét és megállapodnia vele a jogdíjakról.

Noha az OSZK kapott értesítést a törvényi változásról és annak értelmében az Artisjus felmondta szerződését az intézménnyel, a jogdíjköteles tartalmakat mégsem távolították el a MEK oldalairól. Mint Moldován István elmondta, a MEK-nek sem anyagi kerete, sem személyi kapacitása nincs arra, hogy külön-külön megállapodjon az adatbázisában szereplő tartalmak szerzőivel, illetve azok jogörököseivel.

"Bíztunk a személyes megkeresésben, úgy gondoltuk, hogy ha érdeket sértünk valamely irodalmi mű közlésével, akkor a szerzők vagy jogörököseik kérésére azonnal eltávolítjuk azt a MEK adatbázisából" - közölte Moldován István.

Erre az elmúlt hetekben sor is került: Makai Ádám, József Attila egyik jogörököse levélben szólította fel az Országos Széchényi Könyvtárat, hogy azonnal távolítsa el József Attila összes szerzeményét a MEK oldalairól. Makai levelében arra is kitért, hogy visszamenőleg is be kívánja hajtani a jogdíjakat, ugyanakkor tudakolta, hogy mióta érhetőek el József Attila versei a MEK honlapjáról.

Az OSZK válaszlevelében az emlékévre való tekintettel kért méltányosságot a jogörököstől, de mint Moldován hangsúlyozta, az is mérlegelendő szempont, hogy az intézmény ingyenesen, nem haszonszerzés céljából közli a verseket, valamint a világhálón keresztül olyan - például külföldön élő - felhasználók is hozzáférhetnek József Attila verseihez, akiknek más módon erre nem lenne lehetősége.

Moldován István kijelentette: az OSZK főigazgatójának határozott álláspontja, hogy nem fizet jogdíjat a közölt tartalmakért. Amennyiben nem tudnak megállapodni a jogörökösökkel, vagy leveszik a honlapról József Attila verseit, vagy továbbítják a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának a jogörökösök fizetési kérelmét, de mindenekelőtt bíznak abban, hogy Makai Ádám figyelembe veszi szempontjaikat és eltekint a jogdíjtól.

Az osztályvezető kérésünkre elmondta, hogy hasonló okokból kifolyólag korábban már több alkalommal is el kellett távolítani tartalmakat a MEK adatbázisából. Többek között Rideg Sándor Indul a bakterház című regényéről sem tudtak megállapodni a szöveg jogörökösével, valamint Madách Az ember tragédiájá-nak egyik angol fordítását is le kellett venni az oldalról.

Amennyiben a MEK-nek nem sikerül megállapodnia a jogörökösökkel és a minisztérium sem tud megfelelő megoldást a helyzetre - megkeresésünkre a cikk közléséig nem válaszoltak -, akkor 2008. január 1-ig kell nélkülöznünk József Attila verseit az interneten, hiszen az érvényben lévő szerzői jogi törvények értelmében eddig, tehát a költő halálát követő év első napjától számított hetven évig jogdíjkötelesek a versek.

Az [origo] a József Attila-emlékév kapcsán napi egy verset közöl a költőtől, a versek felhasználása után portálunk díjat fizet a jogokat birtoklóknak, akikkel nem volt könnyű megegyezésre jutni. A levelezésnek voltak érdekes fordulatai: "Sajnálattal közöljük, hogy mint eddig, ezután sem kívánunk hozzájárulni Attila verseinek interneten való közléséhez. Ön bizonyara megérti, hogy ha nem így tennénk, akkor felelőtlenül mintegy Attila jóváhagyását adnánk internet honlapokhoz (sic!), melyek tartalma ismeretlen és ellenőrizhetetlen" - írta egy alkalommal a jogutód.

Három hónapos kitartó egyeztetés eredményeképp - nagyrészt dr. Tverdota György, a József Attila Társaság elnökének szíves közbenjárására - végül sikerült megállapodnunk Makai úrral. Ehhez azonban - tapasztaltuk - az anyagiakon és Tverdota úr ajánlásán túl némi szerencsére és egy négyfős csapat kitartó munkájára is szükség volt. Az [origo] természetesen soha nem kívánta a versek kizárólagos online jogait megszerezni.