Törvénymódosítások a gyerekgyilkosság miatt

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a szécsényi gyerekgyilkosság kapcsán megbízta az Igazságügyi Miniszériumot, hogy vizsgáljanak felül néhány jogszabályt, hogy az ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő. A bűncselekménnyel gyanúsított férfit ugyanis korábban tárgyalás nélkül ítélték el. Többek között éppen a tárgyalásról való lemondás, és a feltételes szabadlábra helyezés szabályozásán változtatnának.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt Szécsényben megöltek egy 14 éves kislányt. A nagy felháborodást kiváltó bűncselekménnyel gyanúsított férfit egyszer már jogerősen elítélték erőszakos szexuális cselekmények miatt, ám akkor az ügyészség a tárgyalásról lemondás intézményét indítványozta, és így másfél év után szabadulhatott az elkövető. Most, a szécsényi eset kapcsán, az Igazságügyi Minisztérium néhány jogszabály módosítását tervezi, hogy megelőzhessék a hasonló eseteket.

A minisztérium munkatársai közölték, hogy nem joghézagot akarnak betömni, mert a büntetőjognak most is megvannak a megfelelő eszközei az ilyen ügyek kezelésére. Petrétei József igazságügyi miniszter elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bízta meg a szécsényi gyilkosság után, hogy vizsgáljanak felül néhány jogszabályt, többek között a tárgyalásról való lemondás lehetőségét, és a feltételes szabadlábra helyezést. "Differenciáltabb, a bűnözők személyiségét jobban figyelembe vevő jogszabályokra van szükség" - fogalmazott a miniszter.

A tárgyalásról való lemondás lehetőségével eddig mindenki élhetett, aki olyan bűncselekményt követett el, ami maximum nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntethető. Ez azt jelentette, hogy ha az illető beismerte tettét, és az eset bizonyított volt, kedvezményt kaphatott a tárgyalásról való lemondással. Ezt az intézményt továbbra is meg szeretnék tartani, de a személy elleni erőszakos bűncselekmények esetében eltörölnék.

A feltételes szabadlábra helyezésnél pedig a pszichiáteri, pszichológiai vizsgálatot, ami eddig csak egy lehetőség volt, kötelezővé tennék az ilyen típusú bűncselekmények esetében. Ugyanakkor az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy az orvosi vizsgálat sem garancia arra, hogy az illető nem fog újra elkövetni valamit. A szécsényi esetben például volt orvosi vizsgálat.

Módosítanának a pártfogói felügyelet rendszerén is. A változtatások után kötelező lenne a személy elleni erőszakos bűncselekményt elkövetők utólagos felügyelete. Ez most csak lehetőség, de nem kötelező. Jelenleg, ha valaki azután kerül szabadlábra, hogy leülte a teljes büntetését, nincs mód a további ellenőrzésére. "Itt is meg kell vizsgálni, hogy van-e mód meghatározott bűncseleménytípusok esetében valamilyen utólagos ellenőrzésre" - mondta Petrétei József. Példaként említette a szabadult távoltartását bizonyos személyektől, illetve intézményektől. A miniszter kijelentette, hogy a büntetőjog soha nem lesz képes arra, hogy segítségével teljesen megelőzzék a bűncselekményeket. A megelőzéshez társadalmi összefogás kell - mondta a miniszter. A jogszabályok módosítására még idén sor kerülhet.