Nem lesz kisebbség a hunokból

Vágólapra másolva!
Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság keddi ülésén nem támogatta azt az országos népi kezdeményezést, hogy a hunokat ismerjék el magyarországi kisebbségnek. A hunok képviselője azzal érvelt az ülésen, hogy a magyar nyelv a hun egyik nyelvjárása.
Vágólapra másolva!

Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kedden 17 nem és 4 tartózkodó szavazat mellett nem támogatta a Novák Imre Josua által indított népi kezdeményezést. Novák Imre Josua a bizottsági ülésen azt mondta: "a hunok nem haltak ki, többmilliós nemzetség kihalásáról beszélni (...) tudománytalan dolog." A hun kisebbségi ügynek Európában igen nagy visszhangja van - tette hozzá.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője elmondta: a hun kisebbség bejegyzésére 2381 aláírást juttattak el az irodához. Akkor megállapították, hogy a jogszabályban meghatározott ezer, mindenben megfelelő aláírás biztosan összegyűlt ahhoz, hogy az Országgyűlés a kérdésben döntést hozhasson. Az Országos Választási Bizottságnak nincs joga a kérdést minősíteni, nincs joga azt vizsgálni, hogy milyen, a kisebbségi törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő népcsoportról van szó - tette hozzá Rytkó.

A kormány álláspontját ismertetve Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke elmondta, a kormány, illetve a kisebbségi területet felügyelő minisztérium a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértői véleménye alapján nem támogatja a hunok mint kisebbség bejegyzését. "A szakértői vélemények egybehangzóan állítják, hogy a magát magyarországi hunoknak nevező csoport tagjai nem tekinthetők nemzeti vagy etnikai kisebbségnek, erre irányuló bejegyzési törekvésük megalapozatlan" - idézte a NEKH elnöke Vizi E. Szilveszter, az MTA elnökét.

Bán Imre, a testület kormánypárti tagja arra kérte Novák Imre Josuát, hogy hun nyelven foglalja össze mondandóját. Novák Imre Josua válaszul azt mondta, "a mai magyar nyelv az a hun nyelv egyik ágazatának tekinthető". Az univerzum egyházának hírnöke közölte: van könyvük, amelyben két hun szótárat is fel tud mutatni. "Azáltal, hogy a mai magyar nyelvet is a hun egyik nyelvjárásának tekinthetem, ezért itt a teremben mindenki tud hunul" - közölte.