Megtiltanák az éttermi cigizést

Vágólapra másolva!
A népegészségügyi kormánymegbízott által készíttetett felmérés szerint az emberek többsége megtiltaná az éttermekben és az iskolákban a cigarettázást. Kiderült az is, hogy a férfiak 43 százaléka, a nők 30 százaléka dohányos.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek közel fele megtiltaná a dohányzást az éttermekben - ismertette egy felmérés eredményét Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott az EU dohányzásellenes kampányának csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kormánymegbízotti iroda felkérésére készített 1200 fős reprezentatív felmérést februárban végezték a dohányzási szokásokról, eredményeit most tették közzé.

A felmérésből kiderült, hogy a vendéglátóhelyeket érintő zéró toleranciát leginkább a 60 évnél idősebbek követelnék (59 százalék), míg a férfiak 38 százaléka, a nők 49 százaléka szerint kellene megtiltani a dohányzást az éttermekben, kocsmákban, pubokban. A megkérdezettek kétharmadát zavarja, ha étkezés közben valaki rágyújt, de itt a rendszeres dohányzók elnézőbbek, mint a nem dohányzók. Utóbbiak 78 százalékát zavarja a füst.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy az oktatási intézményekben egyáltalán ne lehessen rágyújtani, az összes megkérdezett 73 százaléka válaszolt igennel, és itt is a 60 évesnél idősebbek a szigorúbbak (87 százalék). A kérdésre a rendszeres dohányzók 59 százaléka válaszolt szintén igennel, a nem dohányzóknak pedig 81 százaléka.

Ugyanez az eredmény az egészségügyi intézményekre vonatkozó kérdésre adott válaszokban is hasonló képet mutatott. Érdekes eredmény született a ki, mikor gyújt rá kérdés kapcsán a rendszeres dohányzók körében. Nyolcvan százalékuk étkezés után mindig rágyújt, és 8 százalékuk még étkezés közben is cigarettázik. Kiderült, hogy többen dohányoznak otthon, mint az utcán, a lakásában 70 százalék, míg a közterületeken 63 százaléka gyújt rá. Munkahelyen 52 százaléka dohányzik a megkérdezetteknek, míg az éttermekben "csak" 29 százalék.

A dohányzás előfordulási gyakorisága nem változott, 2002-es adatokkal összehasonlítva a férfiak 43 százaléka, a nők 30 százaléka dohányos. A megkérdezettek közül 38 százalék a 30-45 éves korosztályhoz tartozik, és a 60 évesnél idősebbek 12 százaléka számít rendszeres dohányzónak. A "már nem" válaszokból kiderült, hogy több férfi (21 százalék) szokott le a cigarettáról, mint nő, utóbbiak 13 százaléka nem gyújt már rá. A megkérdezettek 47 százaléka válaszolt úgy a felmérésben, hogy nem dohányzik és soha nem is volt rabja e káros szenvedélynek.