Vágólapra másolva!
Ez év közepén szigorúbb EU-előírások lépnek életbe a kiemelten fontos létesítmények biztonságával kapcsolatban - közölte az ORFK főreferense csütörtökön Visegrádon. A szigorítást többek között a sokfelé terrorveszély indokolja. Kiemelten fontos intézménynek számítanak a vegyi üzemek, erőművek, a közszolgálati tévé, rádió és a hírközlő szervek.
Vágólapra másolva!

Teleki Pál, az ORFK főreferense a fegyveres biztonsági őrségek első országos konferenciáján közölte: Magyarországon 1998-tól írják elő a jogszabályok, milyen intézményekre vonatkozik a kötelező biztonsági védelem. Jelenleg hozzávetőleg 80 szervezet 2000 embere foglalkozik ezen intézmények védelmével. Az EU-előírás életbelépése után, az év közepétől az úgynevezett katasztrófa felső küszöb veszélyeztetettségű létesítmények - például vegyi üzemek, erőművek, közszolgálati tévé, rádió, hírközlő szervek - szigorú védelme a feladat.

Szólni kell, ha terroristát látunk/itthon/20050131szolni.html

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a biztonsági őrségek magas szakmai színvonalon állnak, ám most a növekvő feladatok nyomán az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a képzésre, továbbképzésre - mondta a főreferens. Hozzátette: ehhez a rendőrség segítséget nyújt a védelemmel foglakozó cégeknek.

Gondot jelent viszont, hogy a technikai, védelmi berendezésekre gyakran indokolt esetben sem költenek eleget az intézmények, ez ugyanis általában többmilliós beruházást jelent, amit az adott vállalatnak magának kell kigazdálkodnia. Most szó van róla, hogy egy jogszabályi módosítás eredményeként - indokolt esetben - az állam is hozzájárul valamilyen arányban az ilyen jellegű beruházásokhoz - mondta Teleki Pál.

"Hivatalosan nem érkezett hozzánk megkeresés azzal kapcsolatban, hogy szigorítanának az előírásokon" - mondta az [origo]-nak Mittler István, a paksi atomerőmű szóvivője. Hozzátette: az atomerőmű megfelel a jelenlegi nemzetközi előírásoknak, többszöri védelem alatt áll mind a technikát, mind az emberi erőforrást illetően.

Csorba Mária, az MTV szóvivője közölte: az EU-előírásoktól függetlenül átvilágították korábban a biztonsági szolgálatot.