Belvíz miatt átvágtak egy utat Pest környékén

Vágólapra másolva!
Átvágták Pest megyében a Gyömrő és Péteri közti mellékutat a belvíz miatt kedden. Felkészültek az esetleges kitelepítésekre, mert a fagyott talaj miatt az olvadó félméteres hó nem tud elszivárogni, és ez komoly belvizet okoz.
Vágólapra másolva!

Gyömrő polgármestere, aki a település védelmét szervezi, úgy döntött: átvágják a Péteri felé vezető mellékutat, hogy a belvíz el tudjon folyni. Ezzel a térségben a harmadik szükségtározó jön létre. Eddig egyetlen lakost sem kellett kitelepíteni, és erre várhatóan a következő 24 órában sem kerül sor, de a gyömrői művelődési házat már 60-70 ember befogadására alkalmassá tették - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor.

Félméteres hó van a település környékén, a talaj azonban még fagyott és ezért nem tudja felszívni az olvadáskor keletkező hólét. A helyzet délután, kora este rosszabbodik, éjszaka stabilizálódik - magyarázta a szakember.

Jelenleg országszerte 41 szakaszon védekeznek a vízügy munkatársai, 24 szakaszon első fokú, 17 szakaszon másodfokú a készültség - mondta Dobson Tibor egyelőre sehol sem alakult közvetlen veszély és nem romlik a helyzet. Az elmúlt napokban szakaszosan olvadt a hó, a napsütésben párolog a víz és a csapadék is kevés. Az időjárás változásával azonban mindez kedvezőtlen fordulatot is vehet.