Amerikai útiterv a vízummentességhez

Vágólapra másolva!
George Bush európai látogatásakor a négy visegrádi és a három balti országnak, köztük Magyarországnak is felajánlotta a vízummentesség útitervét. Az útiterv biztonsági garanciák megteremtését, a megszabott tartózkodási idő túllépési statisztikájának és az elutasított vízumkérelmek arányának a javítását várja el az országoktól. Simonyi András nagykövet szerint ez igazi áttörés az ügyben.
Vágólapra másolva!

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter meghívására március végén hivatalos látogatást tesz Washingtonban Somogyi Ferenc. A külügyminiszter az előzetes tervek szerint április első napján tárgyal Condoleezza Rice-szal. A magyar és az amerikai külügyminiszter legutóbb az elmúlt héten Brüsszelben, az Európai Unió és a Egyesült Államok csúcstalálkozójának külügyminiszteri ülésén találkozott. Az unió külügyminiszterei előtt Condoleezza Rice - cseh felvetésre - azt mondta, Washington részletes menetrendet készít annak meghatározására, milyen feltételek teljesülésére van szükség az amerikai vízumgyakorlat megváltoztatásához.

A vízum-útitervről Aleksander Kwasniewski lengyel államfő február elején tett washingtoni látogatásakor esett szó először. Később, George Bush európai látogatásakor, a négy visegrádi és a három balti országnak, köztük Magyarországnak is felajánlotta a vízummentesség útitervét. Az amerikai kormány akkor javasolja a kongresszusnak a vízummentességi program kiterjesztését ezekre az országokra, ha teljesítik az előírt feltételeket. A hét EU- és NATO-tagállam - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Litvánia, Észtország és Lettország - bizonyos kérdésekben együttműködik majd, de külön-külön fognak tárgyalni az Egyesült Államokkal a feltételekről, és a vízummentességet ennek függvényében kapják meg, nem feltétlenül ugyanabban az időben.

Áttörés vízumügyben

Simonyi András nagykövet szerint ez igazi áttörés, mivel a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények óta eddig nem merült fel a vízummenteség kiterjesztése más országokra. Ellenzői most is vannak, Bush elnök viszont kinyilvánította szándékát, vagyis most már megvan rá a politikai akarat. Egyelőre nem látni minden részletet előre, de az útiterv értelmében alapvetően három területen kell teljesíteni: a biztonsági garanciák megteremtésében, a megszabott tartózkodási idő túllépési statisztikájának és az elutasított vízumkérelmek arányának a javításában. Ez utóbbi az előírás szerint nem haladhatja meg a 3 százalékot.

Az elutasított kérelmek arányát és a tartózkodási idő túllépését illetően az amerikai fél megérti, hogy objektív statisztikára van szükség. A jelenlegi statisztikai mutatók egyébként nem is nyilvánosak. Az útiterv értelmében a számlálást újrakezdik, és a 2005. évi adatokat veszik alapul. A mérési módszerek változnak. Tiszta lappal indulhatnak például, akik 1989 előtt lépték túl a tartózkodási időt, nem mindenki politikai okokból maradt ugyanis tovább az engedélyezettnél, főleg a 87-89-es években. A nevük még most is benne van a rendszerben, és ezért nagyobb arányban utasították el későbbi vízumkérelmüket. A tartózkodási idő túllépése az új elektronikus beléptető rendszer révén pontosan mérhető lesz.

Bush Budapestre látogathat

Az amerikaiak elvárják, hogy a szóban forgó országok tájékoztatási kampánnyal hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy milyen kedvezőtlen hatásai lehetnek a tartózkodási engedély túllépésének állampolgártársaikra és az útitervre nézve. Elvárás az is, hogy időnként tekintsék át az útiterv törvényi hátterének a megvalósulását is az adott országokban, bár ennek a részletei még tisztázásra várnak. A nagykövet nem vállalkozott annak megjóslására, hogy Magyarország mikor részesül vízummentességben. A vízummentességi program maga nem változik, a kritériumai sem enyhülnek, de már menet közben javítani akarnak a vízumkiadás gyakorlatán és körülményein. A vízummentesség kérdésében az amerikai politika nem egységes, a végső szót pedig a kongresszus mondja ki.

George H. Walker amerikai nagykövet arról tájékoztatott, hogy Bush elnök valószínűleg még az év vége előtt Magyarországra látogat. A nagykövet megjegyezte: ő személy szerint reméli, hogy a washingtoni kongresszus módosítja a jelenleg hatályos törvényt, Bush elnök azonban addig is minden tőle telhetőt meg kíván tenni azért, hogy rugalmasabb legyen az amerikai vízumkiadás gyakorlata.

[origo]/MTI