Visszakapja a főváros az Erzsébet téri gödröt

Vágólapra másolva!
Az Erzsébet téri gödröt az állam visszaadja a fővárosnak - állapodott meg a kulturális miniszter a főpolgármesterrel. A tervek szerint a hely a nagy fesztiválok központja lehet majd, de ahhoz még számos beruházás kell végrehajtani. A létesítményt korábban hiába próbálták értékesíteni, a magas eladási ár miatt nem volt rá vevő. 
Vágólapra másolva!

Visszakerül a főváros tulajdonába az Erzsébet téri 'Gödör' - erről állapodott meg Bozóki András kulturális miniszter és Demszky Gábor főpolgármester. A megvalósuláshoz Budapest részéről közgyűlési döntés szükséges, amely várhatóan márciusban megszületik.

A létesítményt eddig kezelő állam és a tárca számára az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy az ingatlant elsődlegesen kulturális célra hasznosítsák, és erre a fővárosi önkormányzat ígéretet tett - mondta Bozóki András kulturális miniszter.

"A gödröt természetesen per-, teher- és igénymentesen kívánjuk átvenni, a mostanáig keletkező károkért a minisztérium vállalja az anyagi felelősséget" - mondta Demszky Gábor főpolgármester, hozzátéve: a befejezést az a cég fogja vállalja, amely a kulturális hasznosítást is.

A fővárosi önkormányzat azt szeretné, ha a 'Gödör' a nagy fesztiválok központja lehetne, és kulturális információs funkciót is betöltene. Ennek érdekében a be kell fejezni a megkezdett beruházásokat, így például a színházterem kialakítását is. Mindezek egy év alatt megvalósíthatóak az ígéretek szerint.

Így nézett ki három éve

Az Erzsébet téren eredetileg a Nemzeti Színház épült volna meg, ehhez a főváros ingyen az állam tulajdonába adta a területet. A beruházás el is kezdődött, azonban az Orbán-kormány 1998-ban, néhány nappal az önkormányzati választások után leállította az építkezést, mondván, hogy túl sokba kerül. 2002-ben, a parlamenti választások idejére készült el a tervezett színház helyére a park és a föld alatti kulturális létesítmény, a konferenciaközpont azonban nem lett kész. A félig kész komplexum eladására 2003-ban tendert írtak ki, azonban egy érdeklődő sem akadt, aki az 5 milliárd forintos kiírási árért megvette volna az építményt.

MTI/[origo]