Büntetés fenyegeti a szegedi koldusokat

Vágólapra másolva!
A szegedi városi közgyűlés péntek délután szavaz arról a javaslatról, aminek értelmében a jövőben szabálysértésnek minősülne Szeged belvárosában a koldulás. A tervezet 25 ezer forintos bírsággal sújtaná a koldusokat.
Vágólapra másolva!

Szeged Megyei Jogú Város közgyűlése 23 szavazattal 17 ellenében tárgyalásra alkalmasnak tartotta a közterület használatáról szóló rendeletnek azt a módosítását, amivel kitiltanák a koldusokat a város belvárosából. A javaslatot, mely szabálysértéssé nyilvánítaná és 25 ezer forintos bírsággal büntetné a koldulást Szeged belvárosában, két szocialista és egy Centrum párti képviselő nyújtotta be a közgyűlésnek.Várhatóan délután szavaznak az önkormányzati képviselők.

A Fidesz és az SZDSZ eddig ellenezte a tervezetet, így várhatóan nemmel szavaznak majd. "Nem értünk egyet a javaslattal, mert embertelennek és értelmetlennek látjuk. Nem működünk közre koldusmentes övezetek létrehozásában, mert nem értünk egyet azzal, hogy a szegénység visszaszorítását a szegények megbüntetésével lehet elérni" - mondta Sándor Klára, az SZDSZ országos tanács elnökségének tagja csütörtökön. Hozzátette: a javaslat álmegoldás, mert kísérletet sem tesz a valódi probléma, a szegénység kérdésének kezelésére. Szerinte ráadásul megvalósíthatatlan a rendeletet, mert a nincstelen és sokszor hajléktalan kéregetőkön nem lehet behajtani a bírságot, a büntetés szabadságvesztésre váltása pedig nem oldja meg szociális problémájukat.

A javaslat benyújtói viszont azzal érvelnek, hogy a város idegenforgalma és az ott lakók biztonságérzete érdekében kellene rendeletben tiltani a koldulást a belvárosban.

Jelenleg nem tiltja jogszabály az úgynevezett "néma koldulást", bírság kizárólag a kéregetés minősített eseteiben - zaklató módon vagy gyermekkel történő koldulás esetén - szabható ki. Az Alkotmánybíróság határozata azonban lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok egyes övezetekben szigorúbb szabályozást vezessenek be.