Örök fogságra ítélték a szentkirályszabadjai sorozatgyilkost

Vágólapra másolva!
Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a szentkirályszabadjai sorozatgyilkost első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A férfi öt emberrel végzett 1991 és 2004 között. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A 47 éves E. Zoltán a Veszprém megyei Szentkirályszabadján öt idős ember életét oltotta ki az elmúlt években előre eltervelt módon, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel a bíróság ítélete szerint.A férfit a bíróság tényleges életfogytiglanra ítélte, kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből - mondta Korbély Zoltán tanácsvezető bíró.

Az ítélet indoklásában a bíró elmondta, hogy E. Zoltán l991. októberében ölt először, akkor egy 85 éves embert vert agyon villáskulccsal - akinél egyébként még gyermekkorában albérletben laktak -, s 30 ezer forinttal távozott az áldozata lakásából. 1999 júliusában a testvér bátyját fojtotta meg, mivel kettőjük között vita támadt a házuk eladásával kapcsolatban, ugyanis E. Zoltán mindenképpen értékesíteni akarta a közös örökséget, hogy így pénzhez juthasson. A bátyja ezt ellenezte, ezért leütötte, majd megfojtotta és éjszaka egy elhagyatott kertben elásta a holttestet - ismertette a bíró az ítéleti tényállást. 2002. júliusában egy 88 éves asszonyt, 2003. júniusában egy 83 éves férfit, 2004. márciusában pedig ismét egy idős, 82 éves asszonyt ölt meg a falu réme, aki különböző bűncselekmények miatt korábban már többször volt bűntetve.

Az ítélet indoklásában elhangzott: E. Zoltán az utóbbi három bűncselekményt azonos módszerrel követte el; a házakba éjszaka tört be, a zajokra felébredő idős embereket leütötte, a kezüket hátra kötözte, majd a nyakukra úgynevezett hóhérhurkot, csúszóhurkot kötött, s a kötél végét a bokájukra erősítette. Az idős embereknek esélyük sem volt az életben maradásra, s lényegében önmagukat fojtották meg elhúzódó, lassú kínhalállal - mondta a bíró. A gyilkos az idős emberektől kisebb-nagyobb pénzösszegeket vitt el - 65 ezer, 150 ezer forintot, illetve arany ékszereket is -, s a pénzt napokon belül elszórakozta.

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta: a vádlott részletes beismerő vallomásán túl számos tárgyi bizonyíték és a DNS-vizsgálat is egyértelműen azt bizonyította, hogy a szentkirályszabadjai gyilkosságokat E. Zoltán követte el. A bíró rámutatott arra is, hogy az elvetemült gyilkos egyáltalán nem tanúsított megbánó magatartást, sőt az utolsó szó jogán azt mondta: megölt öt embert, mást nem akar mondani. Nem adott kegyelmet és ő sem kér.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.