Vágólapra másolva!
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Takta mentén és a Tarna folyón, mert a gyors hóolvadás és a jelentős mennyiségű csapadék miatt kisebb árhullám alakult ki. A Tiszán egyelőre nincs árvízveszély, a Körösök viszont áradnak.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt néhány nap során folyóink külföldi és hazai vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott eső, hó, havas eső formájában, ezért kisebb árhullám alakult ki a Takta és a Tarna folyókon - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője, Pados Imre.

"A készültséggel érintett árvízvédelmi szakaszokon megszerveztük az őri, segédőri figyelő szolgálatot, folyamatosan ellenőrizzük az érintett töltés-szakaszokat, valamint az árvízvédelmi töltésbe épített műtárgyakat" - mondta a védelemvezető.

A Tiszán egyelőre nincs veszély, azonban a Bodrog torkolata felett továbbra is kisebb megszakításokkal tizenöt, húsz centiméter vastagságú jég áll, ezért egy "esetleges jeges árvíz esetén hat jégtörő hajó áll készenlétben".

Árhullám a Körösön

A Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjén lehullott csapadék és az olvadás miatt áradnak a Körösök, a Fekete-Körös vízszintje Antnál elérte az 500 centimétert, ezért a folyón első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtök délelőtt - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. "Az árhullám tetőzése február 25-re várható 580 centiméter körül. Szintén első fokú készültséget elérő vagy megközelítő vízállás várható a Kettős-Körösön Békésnél, és a Berettyón Szeghalomnál" - mondta Bak Sándor.

A hóolvadás miatt az igazgatóság működési területén a belvízzel elöntött területek nagysága 7,700 hektárra növekedett. A tíz belvízvédelmi szakaszból már nyolcban kellett készültséget elrendelni. A Kettős-Körös jobb parti, a Hosszúfoki, az Élővíz-csatornai szakaszokon másodfokú a készültség, sőt csütörtök déltől a Mezőberényi szakaszon is másod fokúra emelték a készültséget. A védelmi szakaszokon 14 szivattyútelep üzemel, másodpercenként 40,3 köbméter összkapacitással, s eddig 1,8 millió köbméter belvizet szivattyúztak a főbefogadókba.

Az igazgatóság 100 emberrel vesz részt a védekezésben.