A gazdák maradnak, de tárgyalnak is

Vágólapra másolva!
Csütörtökön délelőtt sikerült a gazdák képviselőinek és a földművelésügyi miniszternek abban megállapodni, hogy a tárgyalások délután megkezdődhetnek a tüntetők 13 pontjáról. Németh Imre miniszter abban bízik, hogy péntekre végső megállapodás születhet, Jakab István Magosz-elnök viszont hosszabb alkudozásra számít. Ezért a szombatra tervezett Kossuth téri tüntetést nem mondják le.
Vágólapra másolva!

"Elmozdultunk a holtpontról" - jelentette ki Németh Imre földművelésügyi miniszter, miután csütörtök délelőtt sikerült megállapodni arról, hogy hol kezdődjenek meg a tárgyalások a tüntető gazdákkal. A Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége) szervezésében hétfő óta tüntetnek a gazdák Budapesten. Több száz traktor áll a Felvonulási téren és a keddi demonstráció után szombatra is tüntetést szerveznek a Kossuth térre. A gazdák elsősorban azért tüntetnek, mert sokan nem kapták meg a beígért támogatásokat, de 13 pontos követeléseik között nem csak anyagi természetűek vannak.

Szerda este hiába várták a kormány és a tüntetők képviselői egymást: egyik fél sem volt hajlandó a másik székházában tárgyalni. Csütörtök délelőtt Jakab István Magosz-elnök elment a minisztériumba, mert "akkora a válság, hogy nem lehetett tovább várni". Itt a követelésekről még nem volt szó, csupán abban egyeztek meg, hogy délután kettő órától a minisztérium egyik háttérintézményében, az agrárgazdasági kutatóintézetben megkezdik a szakértői tárgyalásokat. Ezeket két bizottság viszi párhuzamosan. Arról nem egyeztek meg, hogy a végső megállapodásról mikor és hol tárgyaljanak. Németh Imre ragaszkodik ahhoz, hogy ez a minisztériumban legyen, Jakab még egyeztet a gazdákkal. A miniszter abba beleegyezne, hogy az aláírás semleges helyszínen történjen.

Németh Imre szerint akár csütörtök este vagy péntek délelőtt is lehet megállapodás, Jakab szerint túl sok vitatott kérdés van ahhoz, hogy ilyen hamar megegyezzenek. A mostani egyeztetéseket olyan kérdésekkel kezdik, amihez nem kell pénz: a minőségbiztosítási rendszer reformjával és a piacvédelemmel például. Jakab a tárgyalás után nyilvánvalóvá tette, hogy amíg a támogatások nem érkeznek meg, addig Budapesten maradnak a traktorok és tüntető vezetőik. "Van elég lecke és tapasztalat, hogy ne kövessük el még egyszer azt a hibát, hogy hiszünk egy határidőnek" - mondta.

A gazdák szombat délelőtt tizenegytől nagy tüntetést szerveznek a Kossuth térre. A tárgyalások menetétől függően újabb traktorokat is várnak Budapestre. A Felvonulási téri demonstrációt engedélyét pedig meghosszabbították március 13-ig, jelezv, hogy akár hetekig is kitartanak. Szabolcs megyében csütrötökön lezárták a gazdák a 41-es főút egyik sávját egy kilométer hosszan, kifejezve támogatásukat a Budapesten tüntetőkkel. Szombatra újabb útlezárást terveznek ugyanezen a szakaszon.

A délelőtti tárgyalás alatt mintegy hetvenen tüntettek a minisztérium előtt. A tüntetők többsége a gazdákkal szimpatizáló budapesti volt, néhányan egyes jobboldali szervezeteket képviseltek, mint például a Honfolgalás 2000. Nekik Jakab egy traktorutánfutó platójáról ismertette a délelőtti tárgyalás eredményeit.