Budapestre látogat az izraeli kormányfő

Vágólapra másolva!
Az izraeli külügyminiszter március elején kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon, és várhatóan májusban Ariel Saron miniszterelnök is a magyar fővárosban tárgyal. Izrael budapesti nagykövete emellett azt is bejelentette szerdán, hogy az izraeli iskolákban kötelező film lehet a Sorstalanság.
Vágólapra másolva!

Magyarországra látogat márciusban az izraeli külügyminiszter. "A tervezett program szerint Gyurcsány Ferenc kormányfővel, Somogyi Ferenc külügyminiszterrel, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel, valamint Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével találkozik Szilvan Salom külügyminiszter, aki az egyik miniszterelnök-helyettesi posztot is betölti az izraeli kormányban" - közölte David Admon, Izrael budapesti nagykövete. Az izraeli diplomácia irányítóját egy 18 fős üzletember-delegáció kíséri el a magyar fővárosba, a gazdasági-kereskedelmi és befektetői kapcsolatok élénkítése céljából. A nagykövet szerint Magyarország EU-tagsága hatalmas lehetőséget jelent a magyar-izraeli kapcsolatok szempontjából is.

Szilvan Salom budapesti tárgyalásain a kétoldalú kapcsolatok mellett természetesen kiemelt témaként szerepel majd a közel-keleti helyzet, különös tekintettel az átalakított izraeli kormányra és a lezajlott palesztin választásokra.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök várhatóan május elején tesz hivatalos látogatást Magyarországon, azt megelőzően, hogy május 5-én Auschwitzban részt vesz az Élők Menete elnevezésű rendezvényen, amellyel a tábor felszabadításáról emlékeznek meg. Ezen az eseményen a német, a francia, az orosz és a brit kormányfő, az amerikai elnök, valamint a magyar miniszterelnök is ott lesz.

Izrael nagykövetének tájékoztatása szerint március 7-én Budapesten folytat megbeszéléseket Natan Saranszki jeruzsálemi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, március második felében pedig Juval Steinitz, a knesszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke. Várható emellett az izraeli védelmi miniszter helyettesének látogatása is.

David Admon beszámolt arról, hogy a kulturális kapcsolatok jegyében idén izraeli filmfesztivál is lesz Budapesten és az izraeli filharmónikusok is adnak koncertet. A nagykövet kérdésre válaszolva elmondta: szó van arról, hogy a Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült, Koltai Lajos által rendezett Sorstalanság című film megtekintését kötelezővé teszik az izraeli középiskolások számára. Megjegyezte: szeretné, ha ez Magyarországon is így lenne. Kitért arra, hogy a film készítését az Izraeli Állam is támogatta.