Orbán: 2004-ben ismét kisebbek lettünk

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Körcsarnokban tartotta meg idei évértékelő beszédét. Orbán azt mondta a tavalyi évről, ismét kisebbek lettünk, 2004 a ráfizetés éve volt. Magyarország szerinte összeesett, elvesztette a hitét és önbecsülését az elmúlt három évben. 2005-ről azt mondta: a konzultáció éve lesz, minden ember megkapja a lehetőséget a Fidesztől, hogy elmondhassa a véleményét az ország dolgairól.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor évértékelő beszédében, a budapesti Körcsarnokban azt mondta 2004-ről: ismét kisebbek lettünk. De azt mondják, nem az számít, ki mekkora, csak az, ki mekkorát tud mondani: 2004 a nagyotmondás éve volt- közölte. Kezdődött az előző miniszterelnök nagyívű javaslatával, miszerint a parlamenti pártok induljanak közös listán az EP-választáson, majd ezt követte egy másik bejelentés: nagy a jólét - utalt Gyurcsány Ferenc egy korábbi nyilatkozatára Orbán.

Miközben a nagyotmondás országa lettünk, a függöny mögött ott van az igazi Magyarország képe: 1 millió olyan honfitársunk van, akinek a rezsi kifizetése után 3400 forintból kell megélnie, és 3 millió, akinek kevesebb mint a minimálbér fele - 23 ezer forint - jut havi megélhetésre.

2004 a ráfizetés éve is volt: először csökkent a bérek reálértéke hosszú idő óta, 30 ezerrel több munkanélküli lett. Ráfizetés volt a gazdáknak az elmúlt év, mert nem kapták meg az államtól a megígért támogatásokat, és ráfizetés volt a vállalkozóknak is, mert visszatartották az Áfa-t. Ráfizetés volt még a nyugdíjasoknak is, mert nagy mértékben emelkedtek a gyógyszerárak.

De tanulságos is volt a 2004-es év, háromszor is elmondhatták a véleményüket az emberek: először a nemzeti petíció , majd az uniós választás, végül a december 5-i népszavazás alkalmával.

Magyarország sokat változott, összeesett, elvesztette a hitét és önbecsülését az elmúlt három évben. Orbán szerint ma arról folyik a közbeszéd, mit miért nem lehet megtenni: például visszadni az Áfa-t, árakat csökkenteni.

Orbán Viktor beszélt azokról a témákról is, amelyekről sok kérdés érkezett sms-ben, vagy a Fidesz internetes szavazásán. Elsőként a falvak helyzetéről szólt. E szerint amíg az unió nagy részében falun élni kiszámítható és biztonságos életet jelent, addig itthon ez nem így van: iskolákat vonnak össze, vasúti szárnyvonalak megszüntetését tervezik, postákat zárnak be. Ez azért lehet, mert valamit rosszul csinálunk. "Nem egyszerűen rossz döntésekről van szó, elveszett a tervrajz" - mondta.

Orbán javaslata szerint minden megyében létre kellene hozni egy faluparlamentet, ahol a falusiak "elkészíthetnék a tervrajzot, megfogalmazhatnák igényeiket". Orbán emellett javasolta, hogy vezessék be a falusi pótlékot bizonyos munkakörökben. A gazdákkal kapcsolatban azt mondta: más országokban különböző kormányzati intézkedésekkel támogatják a gazdálkodókat, csak mi nem védjük őket, még a megígért támogatásokat sem kapják meg.

Budapest helyzetéről azt mondta, hogy a főváros jövőjéről szóló terveket a budapestiek megkérdezésével kell elkészíteni. "Szeretjük Budapestet, de nem érezzük otthon magunkat benne, mert amint kilépünk otthonról, akadályokat állítanak elénk, egy kiképzőtáborhoz hasonlít a főváros". Kiemelte, hogy mivel nagyon drága a távfűtés, a kormánynak kompenzálnia kellene a díjakat. Nincs más ötletem, csak egy csendes, nyugodt kormányváltás - mondta Orbán Budapest problémái kapcsán, vázolva a megoldást. Közölte azt is, hogy szerinte olyan Budapest, mintha az egész városra kerékbilincset tettek volna: áll, vesztegel a főváros, ezért ki kell szabadítani.

Sok kérdés érkezett az államadóssággal kapcsolatban is. Orbán azt mondta, hogy nagyon megnőtt az elmúlt három évben az ország adóssága, pedig a gazdaság teljesítőképessége nem engedi meg, hogy újabb és újabb hiteleket vegyünk fel. 2002 óta 3500 milliárd forinttal nőtt az államadósság, ez azt jelenti, hogy minden állampolgárnak 350 ezer forinttal több a tartozása, mint 2002-ben volt, ráadásul minden órában 224 millió forinttal nő a hiány. Orbán szerint most rajtunk nevet egész Európa, pedig három éve még a csatlakozó országok éllovasai közé tartoztunk. "El van adva a jövő" - mondta.

Az egészségüggyel kapcsolatban Orbán azt emelte ki, hogy nem szabad a kórházakat eladni: sem az épületeket, sem a sikeres szolgáltatásokat nem lehet magánosítani, mert a kórház közvagyon - érvelt. Elmondta azt is, hogy a gyógyszerárak kialakításában a kormány döntő szerepet játszik, ezért meg tudná akadályozni az orvosságok árának infláció feletti emelését.

A nők helyzetéről azt mondta, jelenleg a munkaadók többsége bünteti azokat, akik gyereket akarnak vállalni, vagy gyereket nevelnek, a kormány pedig ölbe tett kézzel nezi ezt a diszkriminációt. Szerinte a megoldás, hogy érdekeltté kell tenni a vállalkozókat abban, hogy nőket alkalmazzanak. Kiemelte a családi adózás fontosságát, amit a Fidesz javasol. E szerint nem csak a jövedelem mértéke alapján számolnák az adót a családosoknál, hanem aszerint, hogy hány embert tartanak el az adott keresetből.

Elmondta, hogy szerinte visszatért az elmúlt három évben a múlt: a spekulációbarát, ügyeskedő gondolkodás teret nyert. Az ország hősei most azok lehetnek, akik gyorsan, munka nélkül akarnak meggazdagodni, nem azok, akik becsületesen dolgoznak. Orbán szerint a következő választáson a spekuláció- és a munkabarát rendszer között kell választani. Elmondta azt is, hogy szerinte a teljes fogalalkoztatottság elérése a cél, ami megvalósítható, többek között azzal, ha a kis- és középvállalkozásokat támogatják, például adókedvezményekkel.

Az unióval kapcsolatban közölte, hogy meg kell tanulnunk, amit "a románok, a szerbek, a szlovákok már tudnak", hogy "először magyarok vagyunk, és csak utána szocialisták, vagy fideszesek". A nemzeti kérdéseket szét kell választani a pártkérdésektől - mondta.

Orbán Viktor bejelentette, hogy 2005-ben minden ember megkapja a lehetőséget pártjától, hogy elmondhassa a véleményét az ország dolgairól. 2005 a konzultáció éve lesz, új kapcsolat kell a politika és az emberek között. Nem tudják úgy tönkre tenni a hazánkat, hogy ne tudnánk 2006-ban közös erővel rendbe tenni - zárta beszédét Orbán Viktor.