A sereghajtók között vagyunk angoltanulásban

Vágólapra másolva!
Egy 30 európai országot érintő felmérés szerint Magyarországon az általános iskolások 26 százaléka tanul angolul. Ezzel a sereghajtók között vagyunk, de így is megelőztük Németországot, ahol csak a diákok 16 százalék jár angolra, de Belgium francia nyelvű közösségében is rosszabb a helyzet, ott csak a kisiskolások 10 százaléka tanul angolul. Norvégiában viszont hivatalosan minden általános iskolás jár angolra.
Vágólapra másolva!
A felmérés részletes ismertetésehttp://www.eurydice.org/Doc_intermediaires/indicators/en/frameset_key_data.htmlAngolul

Az Eurydice oktatási információs hálózat (amelyet 30 európai ország és az Európai Bizottság közösen hozott létre) a napokban publikálta első átfogó jelentését a nyelvoktatás európai helyzetéről - jelentette a Bruxinfo uniós hírügynökség.

A jelentésből kiderült, hogy Magyarországon az általános iskolások 26 százaléka tanul angolul, ami az egyik legalacsonyabb ráta a vizsgálatban szereplő országok között. Csak Németországban (16 százalék), Belgium francia nyelvű közösségében (10 százalék), Bulgáriában (25 százalék) és Szlovákiában (szintén 25 százalék) alacsonyabb azon diákok aránya, akik már az általános iskolában elkezdenek angolul tanulni. Norvégiában viszont minden általános iskolás tanul angolul. Ausztriában a kisdiákok 97 százaléka, Svédországban pedig 79 százaléka jár angolórára.

A magyar középiskolások átlagosan 1,2 idegen nyelvet tanulnak (ez a statisztikai mutatószám az egy, a kettő, illetve a kettőnél több idegen nyelvet tanuló diákok számának súlyozott átlagolásával született). Ez ismét az egyik legalacsonyabb arány a vizsgált országokban. Az Egyesült Királyságban (0,8), Írországban (0,9), Görögországban (1,1) és Máltán (1,1) azonban még ennél is rosszabb a helyzet. Dániában és Svédországban viszont 2,1, Észtországban 2,3, Belgium flamand nyelvű közösségén belül 2,6, Finnországban 2,8, Luxemburgban pedig 3,3 ez a mutató a középiskolákban - írja a Bruxinfo.

A jelentés szerint 2002-ben az általános iskolások mintegy a fele tanult valamilyen idegen nyelvet. Legalább egy idegen nyelv tanulása ma már valamennyi európai középiskolában kötelező, kivéve Írországot és Skóciát. Az általános iskolákban azonban csak Luxemburgban, Észtországban, Svédországban, Finnországban és Izlandon kötelező idegen nyelvet is tanulni.

A nyelvtanulók között az angol a leggyakrabban tanított idegen nyelv valamennyi európai országban, kivéve a többnyelvű államokat, ahol az ország másik hivatalos nyelve általában megelőzi, így például Belgiumban (ahol a flamand közösségen belül a francia előzi meg, a vallon közösségen belül pedig a flamand) és Luxemburgban (ahol a francia és a német is megelőzi). Magyarországon a középiskolás diákok 51 százaléka tanul angolul, 43 százaléka pedig németül, és kevesebb mint 5 százaléka franciául.

Németül Közép- és Észak Európában tanulnak sokan, Dániában például a középiskolások 52 százaléka. Nagyon kevesen választják viszont ezt a nyelvet Dél-Európában: Spanyolországban csak a középiskolások 1,7 százaléka, Portugáliában alig 0,5 százaléka tanul németül. Franciául Dél-Európában tanulnak sokan, Spanyolországban a diákok 36 százaléka, Portugáliában 54 százaléka, de kevesen Közép- és Észak-Európában. A balti országokban az angol után az orosz a második leggyakoribb idegen nyelv a középiskolákban, de sokan tanulnak oroszul a lengyelek közül is.