Szili Katalin: Nem hurcolható tovább a múlt

Vágólapra másolva!
Szili Katalin szerint egyszer és mindenkorra le kell zárni a múltat. A házelnök a közszolgálati rádióban szerdán annak kapcsán nyilatkozott, hogy hétfőn az Országgyűlés napirendjére kerül az ügynöktörvény módosítása.
Vágólapra másolva!

"Én egyet nagyon világosan szeretnék rögzíteni: nem hurcolható tovább az, ami ebben történik a közéletben", hogy nap mint nap "különböző nevek napvilágra kerülnek, bizonyítottan, nem bizonyítottan, vitatottan. (...) Ezt egyszer és mindenkorra le kell zárni" - mondta az Országgyűlés elnöke a Magyar Rádió Háttér című műsorában.

Megítélése szerint "be kell fejezni azt, ami a rendszerváltás hajnalán, a rendszerváltáskor nem történt meg, mert az akkori rendszerváltó elit ezzel a kérdéssel nem kívánt különösebben foglalkozni". Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az új szabályozással "nem teremthetünk (...) nagyobb feszültséget, mint amekkora feszültséget hivatott ez az egész kérdés rendezni". A házelnök szerint meg kell találni "a nyilvánossághoz fűződő jogok, illetőleg a személyiségi védelemhez fűződő jogoknak a helyes arányát".

A házelnök egyelőre nem kívánt állást foglalni egy intézet szerdai bejelentésével kapcsolatban, miszerint pénteken felteszi internetre "a már ismert ügynökök, beszervezettek és együttműködők névsorát". Azt mondta, meg kell nézni e lépés következményeit, valamint azt, hogy egyáltalán mi van az intézet birtokában, és azt, "milyen jogalap van arra, hogy ők ezt a nyilvánosság elé tárják, anélkül, hogy erről bármilyen törvény döntött volna, vagy lenne jogszabályi háttere".