Felkerülnek az internetre a lebukott ügynökök

Vágólapra másolva!
A Political Capital nevű intézet pénteken felteszi az internetre a már ismert ügynökök, beszervezettek és együttműködők névsorát. Ezzel nyomást akarnak gyakorolni a politikai elitre, hogy "a 15 éves adósságuknak" eleget téve, hozzák nyilvánosságra a teljes ügynöklistát. Az adatvédelmi ombudsman szerint csak azok a nevek szerepeltethetők ezen a listán, amelyeket jogszerűen hoztak nyilvánosságra.  
Vágólapra másolva!

"Biztosak vagyunk abban, hogy a közvéleménynek jogában áll megtudni: ki, miért és hogyan működött együtt a titkosszolgálatokkal", ezért a Political Capital internetes honlapján pénteken délelőtt közzéteszi a már ismert személyek listáját - olvasható az intézet közleményében. Mint írják, az a céljuk, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak a politikai elitre, "mozduljon meg végre és teljesítse, amit sokszor megígért", hozza nyilvánosságra az ügynöklistát. "Mi világosságot akarunk, az értékelés a választók feladata" - teszik hozzá.

Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója az MTI kérdésére azt mondta: a listán mindenki szerepel majd, akiről tudható, hogy "vagy önként, vagy kényszerből, de együttműködött, vagy bizonyos más kritériumoknak megfelelően szerepel a történeti hivatalban azon a bizonyos listán, amelyen szerepelnek a III-as főcsoportfőnökséggel együtt munkálkodók neve". Közölte: a sajtóban nagyon sok "sugalmazás, pletyka és bizonyítatlan állítás" jelent meg.

"A mi listánk azoknak a nevét fogja tartalmazni, akikről egy bizonyos meghatározott módszertan alapján egyértelműen tudható, hogy hogyan és miként kerültek a III/III-as főcsoportfőnökség látókörébe." A módszertanról ennél többet az igazgató nem mondott. Nem a megfigyeltek listáját hozzuk nyilvánosságra, hanem azokét, "akik a másik oldalon szerepeltek" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy hány nevet tartalmaz a lista, Szabados Krisztián azt mondta: ez pénteken ki fog derülni. Hozzátette: "nagyon vigyázunk arra, hogy itt nehogy bárkit is ártatlanul meghurcoljunk".

"Csak a jogszerűen nyilvánosságra hozott adatokat lehet később újra közölni" - mondta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az MTI érdeklődésére, aki hozzátette: a közlés jogszerű azon emberek esetében, akik önként nyilatkoztak érintettségükről, "az már nem jogszerű, hogy valakit meggyanúsítottak, és akkor bevallotta". Mint mondta, közszereplők esetében jogszerűen nyilvánosságra hozhatók ezek az adatok. Az ügynöki múlt jogszerűtlen nyilvánosságra hozatalára Péterfalvi Attila példaként említette Pokorni Zoltán fideszes politikus édesapja nevének vagy Molnár Gál Péter színikritikus nevének közlését.

[origo]/MTI