Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Volt Fidesz-szóvivő lesz Hiller utóda

Vágólapra másolva!
Bozóki András politológus lesz az új kulturális miniszter, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Bozóki - a Magyar Narancs egyik alapítója - 1988-93 között a Fidesz tagja volt, 1990-ben rövid ideig a párt szóvivőjeként dolgozott. Korábban tagja volt Medgyessy Péter volt miniszterelnök informális tanácsadói körének, ahová Gyurcsány hívta meg.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Bozóki András

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn délelőtt bejelentette, hogy Bozóki Andrást jelölte Hiller István utódaként a kulturális miniszteri posztra. Bozókit az MSZP országos elnöksége egyhangúlag támogatta, ellenszavazat és tartózkodás nélkül - mondta Hiller István leköszönő miniszter, az MSZP elnöke.

A miniszterelnök a leendő miniszter bemutatásakor kiemelte: Bozóki András a rendszerváltáskor egy új Magyarország megálmodásában a fiatal demokraták partnere és az alakuló párt tagja volt. Elmondta azt is, hogy Bozóki a Magyar Narancs alapító szerkesztője volt

Gyurcsány közölte: azért esett rá a választás, mert ő a leghitelesebb képviselője a demokratikus Magyarország nyitott közéletéhez és kutúrájához illeszkedő kulturális politikának. Olyan képviselő, aki megtartotta a 80-as, 90-es évek fordulóján megálmodott álmait, továbbra is úgy gondolja, hogy ezen álmok megvalósítója, a rendszerváltás haladó hagyományainak folytatója Magyarországon a balliberális oldal. Azt várom tőle, hogy legyen segítségünkre egy pezsgő, nyitott, lendületes kulturális élet kialakításában, nyissa ki a kulturális intézményrendszert, valamennyi korosztály számára tegye ezt befogadóvá.

Hiller közölte: nem csak az MSZP elnöksége, de személy szerint ő is támogatja Bozóki jelölését. Hozzátette: azt kértük tőle, hogy ne csak a kormány egy szakminisztere legyen, hanem egy szellemiség megjelenítője, a szociáldemokraták és szabad demokraták koalíciójának megjelenítője, a haladó modern Magyarország kultúrájának megjelenítője legyen.

A kuturális tárca várományosa, Bozóki András bemutatkozó sajtótájékoztatóján - ahol nem lehetett kérdéseket feltenni neki - azt mondta: az elmúlt 15 évben lezárult egy korszak Magyarország történetében, tavaly csatalakoztunk az Unióhoz. Ezért nekünk már nem az a feladatunk, hogy kuncsorogjunk Európa után, mi részei vagyunk Európának - mondta. Azt szeretném, hogy Magyarországon se csak az elit szaladjon Európa után. Azt szeretném, ha nem szakadna szét az ország kulturális értelemben, ha a vidéki közösségi kultúra együtt fejlődne a magas kultrúrával - mondta Bozóki.

A kulturális tárca várományosa jelenleg a Közép-Európai Egyetem Politikatudományi Tanszékénak docense, több külföldi egyetemen volt vendég oktató. 1989-ben egyik alapítója volt a Magyar Narancs hetilapnak. Több újságban - így a HVG-ben, a Figyelőben, az Élet és Irodalomban, a Magyar Nemzetben, a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban és a Népszavában - is jelentek meg publicisztikai írásai.

1989-ben, amíg a Fidesz és az SZDSZ közötti kettős tagság lehetséges volt, mindkét pártnak tagja volt. Ezután, 1993 novemberéig a Fidesz tagja volt. 1990 januárja és áprilisa között a párt szóvivőjeként is dolgozott. 1991-92-ben pedig a Fidesz-frakció tanácsadója volt. 2003-2004-ben Medgyessy Péter informális tanácsadói körének is tagja volt, ahová Gyurcsány Ferenc akkori főtanácsadó hívta meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről