Többmilliónyi hamis pénzt találtak Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Közel két és fél millió forintnyi hamis bankjegyet foglaltak le a rendőrök Nyíregyházán. A pénzhamisítással gyanúsított 29 éves fiatalembert őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

A nyíregyházi munkanélküli fiatal lakásán 2 millió 321 ezer forint hamis ezres, tízezres és húszezres címletű bankjegyet találtak a nyomozók - közölte Csák József alezredes, a helyi kapitányság megbízott vezetője pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: mivel a bankjegyhamisítás több személyt is érinthet, nem kizárt az sem, hogy több megyére kiterjedően követték el a hamis pénz kiadásának bűntettét, és ezért az ügyet a térségi főkapitányság vizsgálja tovább.

Pető László rendőr százados az eddigi nyomozásról elmondta: először január elején, az egyik nyíregyházi benzinkútnál fizetett valaki három hamis ezer forintossal, majd további közel 40 esetben rendeltek el nyomozást, és az érintettek közül voltak, akik üzletben vásároltak és hamis bankjegyet kaptak vissza.

A gazdaságvédelmi alosztályvezető közölte: a rendőrök az adatgyűjtés mellett figyelték a kereskedelmi egységeket is, és végül eljutottak a 29 éves helyi lakoshoz. A házkutatás során a hamis bankjegyek mellett, amelyek egyébként azonos sorszámúak, vízjel és fémszál nélküliek voltak, és a hologramos csík másolat volt rajtuk, megtalálták a gyártásukhoz használt számítástechnikai eszközöket is. A százados kiemelte: az őrizetbe vett fiatal elmondása szerint több ezer forintos címletű bankjegyet maga használt fel, főként vidéki üzletekben, újságos pavilonokban fizetett velük. A gyanúsított azt is elismerte, hogy olyan terveket szőtt, miszerint az egész országban teríti a hamis bankókat.

Pető László hozzátette: a nyomozás során dől el, voltak-e segítői a pénzhamisítónak.