Polgári köröket akar az MSZP is

Vágólapra másolva!
Az MSZP mozgalmat indít a sikeres Magyarországért - jelentette be Hiller István pártelnök pénteken. Javaslata: a településeken alakuljanak olyan társaságok, amelyek az Európai Unió következő költségvetéséből Magyarországra érkező források felhasználását terveznék meg.
Vágólapra másolva!

A Sikeres Magyarországért Mozgalom keretében létrejövő társaságoknak az lenne a feladatuk, hogy tervezzék meg, méretüknek, lakosságszámuknak megfelelően, azokat a beruházásokat, amelyek a következő 10-15 évben a második Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében megvalósulhatnak a településen - közölte sajtótájékoztatóján a Hiller István pártelnök. Hozzátette: a mozgalmat az MSZP kezdeményezi, de a részvételt nem köti pártpolitikai hovatartozáshoz.

"Mi velük együtt, az emberekkel együtt, a falvakkal és a városokkal együtt akarjuk kidolgozni a Sikeres Magyarország programját és sikeressé tenni az országot" - fogalmazott. Hozzátette: "jöjjön létre a Sikeres Nyíregyházáért Társaság vagy éppen a Sikeres Bátonyterenyéért Társaság, a Sikeres Miskolcért Társaság, a Sikeres Bakonyszegért Társaság, és 3200 település nevét lenne érdemes felsorolni".

A politikus szólt arról is, az NFT keretében 2007 és 2013 között Magyarországra érkező 15 ezer milliárd forint azt jelenti, hogy az ország 10 millió lakosára fejenként 1,5 millió forint jut. Hozzátette: az összeg egyik fele központi, a másik helyi döntés alapján használható fel. "Több mint száz év után először nyílik lehetőség az ország számára, hogy többel gazdálkodjunk, mint amennyit az ország megtermel" - mondta.

A pártelnök szerint az MSZP a mozgalomban szolgáltatóként működik közre, rendelkezésre bocsátja tapasztalatait, a szükséges információkat és szakértőket. Egy újságíró feltette a kérdést, mennyire hasonlít a szocialisták most életre hívott mozgalma a Fidesz által kezdeményezett polgári körökhöz. Hiller István azt válaszolta: "a helyben megalakuló társaságok nem utcai demonstrációs tömegek, nem arra valók, hogy utcán meneteljenek, hanem arra valók, hogy tervezzék a közös helyi sikert". Egy másik kérdésre hozzátette: a mozgalom koordinációját, a társaságok egymás közötti kapcsolatteremtését az MSZP vállalja, és a pártban lesz, aki kapcsolatot tart a mozgalommal.

Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő, a polgári körök koordinátora közölte: a polgári körök már régóta sikerrel művelik azokat a célkitűzéseket, amiket a most útjára induló szocialista kezdeményezés takar.