Erdő Péter bíboros újabb posztot kapott

Vágólapra másolva!
II. János Pál pápa a Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció tagjává nevezte ki Erdő Péter bíborost - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.
Vágólapra másolva!

Erdő Péter bíboros a Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció tagja lett. "Ezzel a magyar prímás az Apostoli Szentszék immár négy központi hatóságának lett szavazati joggal rendelkező tagja" - áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményében. A kinevezésről Francis Arinze bíboros, a testület prefektusa értesítette levélben Erdő Pétert.

A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek eddig az alkotmánybírósági funkciókat betöltő Pápai Törvénymagyarázó Tanács, a legfelsőbb bíróság feladatát ellátó Apostoli Szignatúra és a Katolikus Nevelés Kongregációja tagja volt. A kinevezés a bíboros-prímás eddig betöltött feladatait nem érinti - áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményében.

A Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció két hatóság egyesítéséből jött létre. A nagy múltú Rítuskongregációt VI. Pál pápa 1969. május 8-án átalakította. Leválasztotta abból a Szentté Avatási Ügyek Kongregációját, a fennmaradó részt pedig Istentiszteleti Kongregációnak nevezte. A Szentségi Kongregációt viszont X. Pius pápa külön szervként hozta létre 1908. június 29-én. E két utóbbi intézményt VI. Pál pápa 1975. július 11-én egyesítette.

II. János Pál pápa 1984. április 5-én ismét szétválasztotta e kongregációkat, elkülönítve az inkább liturgikus-kultikus és a túlnyomóan jogi, fegyelmi teendőket. A Pastor Bonus kezdetű apostoli rendelkezéssel azután újra egyetlen kongregáció lett a kettőből, így a megszentelői feladat gyakorlásával kapcsolatos témakör újra egy kézbe került.

A kongregáció illetékessége - tiszteletben tartva a Hittani Kongregáció jogkörét - liturgikus téren kiterjed mindarra, ami az Apostoli Szentszékre tartozik a liturgia szabályozása, előmozdítása, valamint a szentségek terén. Gondoskodik a liturgikus szövegek összeállításáról, felülvizsgálja a saját helyi vagy a rendi liturgikus könyveket, fordításokat. Foglalkozik az ereklyék, a védőszentek témakörével, adományozza a basilica minor címet. Felügyel a szentségkiszolgáltatás liturgikus és kánoni fegyelmére, valamint a népi vallásos gyakorlatokra.

Szentségi téren az egyes szentségekkel kapcsolatos problémák tartoznak rá, így például felmentések a szentelési szabálytalanságok és akadályok alól, a házasságkötési forma alól, a házasságok utólagos érvényesítése.